Na začátku kariéry Petera Duhana byli mnich a jeptiška

18. říjen 2014

V mládí byl životem Petera Duhana hokej a veslování. Konkrétně čtyřka s kormidelníkem, se kterou brázdil hladinu Dunaje v rodné Bratislavě. Nakonec to dovesloval až na místo generální ředitele Českého rozhlasu.

Syn novináře a stenotypistky se později musel rozhodnout. Zůstat věrný sportovní disciplíně, anebo dát přednost volnějším mravům na Vysoké škole múzických umění?

Asi i díky povaze zvítězilo umění. Filmová a televizní scenáristika, na kterou ho přijímal spisovatel Milan Kundera. Jako ukázku vlastní tvorby tehdy prý přinesl povídku o lásce mnicha jeptišky.

Po magistru bakalář

Výčet zaměstnání Petera Duhana je hodně pestrý. Hned po studiích krátce působil v rozhlase, nakonec ale skončil v televizi, kde měl jako dramaturg mimo jiné na starost i úspěšný cyklus Bakaláři.

Čtěte také

Po revoluci byl šéfredaktorem deníku Verejnosť. Válečným zpravodajem v Perském zálivu. Ředitelem Československého rozhlasu. Redaktorem i šéfredaktorem Českého rozhlasu 6 – Svobodné Evropy. A v roce 2011 byl jmenován generálním ředitelem Českého rozhlasu.

Relax u rozhlasu

Od pracovních povinností si prý částečně oddychne na služebních cestách do zahraničí. Ale hlavně o víkendech v domku na Berounsku. A při vaření. Vždy u toho poslouchá některou ze stanic Českého rozhlasu.

Poslechněte si pořad ze záznamu v iRadiu.

autor: Filip Lukeš
Spustit audio