Na trojkole z Prahy do Londýna

Zkuste si na den zavázat oči a zažít vaši denní realitu bez nejdůležitějšího lidského smyslu, jakým je zrak. Hned v první minutě zjistíte, že je to velmi složité, zorientovat se v bytě, připravit si snídani, dojít do práce.

A vyzkoušejte si zasportovat bez toho, abyste viděli! V TJ Zora (Tělovýchovná jednota zrakově postižených) si můžete zahrál stolní tenis, šachy, ale taky zajezdit na kole, zastřílet si dokonce z luku!, a zalyžovat si. Petr Muller, který trénuje zrakově postižené, připomněl v Tandemu např. Jizerskou padesátku, která by se, podle počasí, měla jet o nadcházejícím víkendu.

0:00
/
0:00

Lyžování je prý pro lidi s vadami zraku ideálním sportem, je ovšem zapotřebí mít tzv. traséra. Petr vzpomněl i zážitek, jak skončili pod sjezdovkou všichni po pás v lesní řece, ale to se stává naprosto výjimečně. TJ Zora se také lvím podílem zapojila do akce Světluška v Českém rozhlase, při posledním ročníku to byli právě oni, kdo přišli s nápadem trojkola. A na něm by také chtěli dojet z Prahy až do Londýna na letošní olympiádu.

Spustit audio