Na slovíčko s legendou! František Kuřina je náš nejstarší aktivně působící profesor matematiky

3. listopad 2022

Romana Joudalová se tentokrát vydala s mikrofonem na akademickou půdu, do kampusu Univerzity Hradec Králové, na Přírodovědeckou fakultu, kde ji ve své pracovně přivítal legendární český matematik, didaktik a pedagog prof. RNDr. František Kuřina, CSc., ve svých 90 letech nejstarší aktivně působící profesor matematiky u nás. 

Čtěte také

Nad dobrou kávou, s nadhledem, humorem sobě vlastním, ale také upřímnou pokorou rád zavzpomínal na svůj dlouhý a požehnaný život s matematikou.

Jméno František Kuřina stojí na mnoha učebnicích matematiky, didaktiky matematiky, pod mnoha články v časopisech. Několik generací učitelů matematiky vyslechlo stovky přednášek profesora Kuřiny, o didaktice matematiky a především o geometrii, kterou má moc rád.

František Kuřina působí na hradecké akademické půdě více než 60 let

František Kuřina pochází z jihočeského Pošumaví. Po maturitě na gymnáziu v Prachaticích studoval na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze učitelství matematiky a deskriptivní geometrie. V roce 1955 se stal učitelem na střední škole v Českém Krumlově, v roce 1958 na průmyslové škole v Dobrušce.

prof. RNDr. František Kuřina, CSc. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Roku 1960 nastoupil na Pedagogický institut, zárodek současné hradecké univerzity a této instituci věnoval více než 60 let svého profesního života. Na UHK působí dodnes jako emeritní profesor. Svým pedagogickým působením, přístupem k žákům a studentům, četnými články a přednáškami si získal uznání nejen doma, ale i v zahraničí.

Hradec jako učebnice deskriptivy i literatury

Čtěte také

Profesor František Kuřina je osobností respektovanou ve světě vědy, ale také laskavým člověkem s vytříbeným smyslem pro humor, rozhledem a širokým spektrem dalších zájmů, které na první pohled nemají s matematikou nic společného. Ale jen na první pohled!

A na první pohled z Bílé věže se před mnoha desítkami let také zamiloval do Hradce Králové. Dodnes obdivuje jeho „geometrii“, dokonalé urbanistické členění a vyplňování prostoru, architekturu, a jako vášnivý čtenář i poklady „Hradce literárního“. Celý život se také dívá na svět skrze hledáček fotoaparátu a ve svých fotografiích objevuje a uplatňuje i estetické hodnoty geometrie.

„Matematika je pro všechny, ale pro každého jinak,“ říká profesor František Kuřina

Profesor František Kuřina celý svůj život zasvětil zasvěcování ostatních do matematiky. Desítky let na hradecké akademické půdě učí budoucí učitele, jak matematiku jako zábavnou a důležitou disciplínu přiblížit každému.

Dospěl k závěru, že správným přístupem k výuce lze docílit toho, aby matematice porozuměl každý žák nebo student. O jeho hluboké pedagogické a didaktické myšlenky stojí za to ve vzdělávání učitelů stále usilovat, aby dokázali svým žákům přiblížit matematiku jako dobrou kamarádku pro život.

„Ve svých 90 letech mám ještě s matematikou své plány,“ usmívá se profesor František Kuřina

Čtěte také

Velikán české matematiky a didaktiky, profesor František Kuřina letos s rodinou, kolegy i přáteli oslavil významné životní jubileum. Ti všichni na něm obdivují především jeho celoživotní pedagogický přístup, protože vždy upřímně myslí v první řadě na žáky a jejich vzdělání.

František Kuřina je člověkem s velkým srdcem, ve kterém je místo pro přátelství, humor a pokoru. Ve svých 90 letech má ještě s matematikou své plány. I když už neučí, plánuje na Univerzitě Hradce Králové několik seminářů pro učitele a nevyloučil ani napsání další knížky pojednávající o matematice.

Z jeho učebnic jsme se učili my, naše děti a budou se z nich učit i naše vnoučata. Z výsledků celoživotní práce Františka Kuřiny těží tisíce učitelů a dětí nejen v České republice!

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související