Na severu Iráku prchají kvůli předvolebnímu teroru tisíce křesťanů

1. březen 2010

Kvůli teroristickým útokům uprchlo na severu Iráku v uplynulých dnech ze svých domovů více než 650 křesťanských rodin. Českému rozhlasu to řekl biskup chaldejské církve v severním Iráku s tím, že centrální vláda v Bagdádu nedělá nic na jejich ochranu.

Jen za dva týdny extremisté zavraždili osm lidí včetně dětí. Teroristé napadají křesťanskou minoritu v oblasti Mosulu, kde je velmi silná přítomnost sunnitských radikálů.

Tisíce příslušníků křesťanské menšiny hledají útočiště v kurdské autonomii na severu Iráku. Jak řekl biskup Raban, jen včera musel ve svém kostele narychlo ubytovat další rodinu.

Oficiální místa v Bagdádu masakry připisují teroristické síti al-Káida. Místní politici ale tiše hovoří o tom, že za některými útoky mohou být Kurdové. Násilí se totiž odehrává v oblastech bohatých na ropu, na které si dělá nároky jak kurdský tábor, tak sunnitští Arabové.

V neděli budou volby a náhlý odchod křesťanů může v regionu ovlivnit jejich výsledek. Křesťané tak prý mohou být jen obětí tvrdého boje o území a o jeho nerostné bohatství.

Spustit audio