Na rýmu a zalehlé dutiny platí hned několik postupů reflexní terapie

17. březen 2014

O rýmě se toho říká mnoho, „léčená rýma trvá sedm dní, neléčená týden“, a také, že „rýmička je pro muže smrtelná nemoc“. Řečeno je to samozřejmě s nadsázkou, ale když vám rýma uvízne v dutinách, a vás bolí víc jak týden hlava, je to velmi nepříjemné. Dobrou zprávou je, že reflexní terapie využívá hned několik postupů, které vám od zalehlých dutin uleví. V poradně Regionu je představil František Hodač.

„Skvělým pomocníkem je mátový olej. Můžeme si ho jednoduše vyrobit tím, že v oleji necháme několik týdnů macerovat čerstvou mátu. Kápnu si do dlaně jednu, dvě kapky, nechám prohřát, pak si potřu temeno hlavy, spánky, čelo, dutiny,“ popisuje postup humpolecký reflexní terapeut.

Další možností je tření reflexních bodů.
„Rýma souvisí se slinivkou, která má reflexní bod na levém lokti. Třeme si ruku od středu předloktí až k lokti. Můžeme i pravý loket, ten patří zase žlučníku,“ vysvětluje František Hodač.

„Spouštěcí“ body na ucpaný noc a zahleněné dutiny máme i na obličeji, na straně nosu u kosti, na bradě a mezi koutky a bradou.

„Pokud chceme zklidnit, třeme směrem dolů, pokud podpořit a rozproudit, třeme směrem vzhůru,“ uzavírá reflexní terapeut.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.