Na radiovém trhu rekordně posílila pozice Českého rozhlasu, stoupl i poslech regionálních stanic

13. květen 2021 12:22

Rostoucí zájem o vysílání Českého rozhlasu potvrdily aktuální výsledky hlavního výzkumu poslechovosti rádií v České republice Radioprojekt za 4. čtvrtletí 2020 a 1. čtvrtletí 2021. Poslechovost regionálních stanic také výrazně vzrostla.

Podíl Českého rozhlasu na poslechovosti v ČR dosáhl své rekordní hodnoty 27,3 %. Celkem poslouchalo Český rozhlas denně 1 669 tisíc a týdne 2 657 tisíc posluchačů (nárůst o 64 tisíc denně a 134 tisíc týdně).

Pozice ČRo je navíc umocněna posunem Radiožurnálu na první místo v týdenní poslechovosti a upevněním pozice lídra radiového trhu v denním poslechu. Významný nárůst poslechovosti zaznamenaly také regionální stanice Českého rozhlasu, svou pozici posílil i Český rozhlas Liberec.

Historicky největší podíl Českého rozhlasu na rádiovém trhu je obrovským úspěchem, o který se zasloužili všichni jeho zaměstnanci. Cením si toho, že ve složitém období lockdownu vysílání stanic Českého rozhlasu nejen obstálo, ale dokázalo si získat i nové posluchače. Nejen aktuální výsledky Radiožurnálu, který je vedle pozice lídra na trhu navíc nejposlouchanějším rádiem i v týdenním poslechu, ale i kontinuální růst stanice ČRo Dvojka a výrazný nárůst poslechovosti regionálních stanic ukazují, jak jsou média veřejné služby pro společnost důležitá a jak nezastupitelnou roli hrají.
generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral

Český rozhlas Radiožurnál poslouchalo denně 915 tisíc a týdně 1 651 tisíc posluchačů. Výrazné posílení zaznamenaly regionální stanice Českého rozhlasu se 415 tisíci posluchači denně (nárůst o 56 tisíc). Dlouhodobě se daří stanici Český rozhlas Dvojka, která posiluje poslechovost kontinuálně už od podzimu 2018 a aktuálně ji poslouchá 366 tisíc posluchačů denně a 610 tisíc týdně. Hranici 100 tisíc posluchačů denně překročil Český rozhlas Plus (104 tis.). Analyticko-publicistická stanice ČRo navíc zaznamenala rekordní týdenní poslech od svého vzniku, a to 188 tisíc posluchačů (+22 tisíc). 

Vývoj dosahu a podílu na trhu stanic Českého rozhlasu (2016 - 2021)
autor: JMys
Spustit audio