Na první jízdu s cestujícími vyjela z Rakovníka do Berouna „liška“. České dráhy nasadily nové nízkopodlažní soupravy RegioFoxy

15. srpen 2023

Na české koleje vyrazila „liška“, nový nízkopodlažní motorový vlak řady 847 RegioFox polského výrobce PESA. Začala tak velká výměna zastaralých souprav pro regionální tratě za moderní vlaky. RegioFox bude ve zkušebním provozu jezdit na trati z Rakovníka přes Beroun a Rudnou do Prahy. Časem se objeví i v dalších krajích. U první jízdy s cestujícími byla reportérka Natalie Máchová.

České dráhy zahájily 15. srpna 2023 zkušební provoz s cestujícími s novými motorovými jednotkami RegioFox řady 847.

Na nový motorový vlak se přišly podívat na rakovnické nádraží desítky lidí. Filip z Kladna vyhlížel soupravu RegioFox s velkým předstihem. Vydal se na celou trasu z Rakovníka až do Prahy a zpátky. Fotil i fanoušek železniční dopravy Jan. Poslechněte si je v rozhovoru:

První spoj, na kterém nový vlak vyjel, byl osobní vlak 7708 z Rakovníka (9:51) do Berouna (10:46). Jela s ním i reportérka Natalie Máchová. Jak tedy nový vlak vypadá?

Předtím, než skončí zkušební provoz, musí vlak ujet 50 000 kilometrů

„Vlak vyjel v nových barvách pražské integrované dopravy. Má tedy na sobě červené a šedé svislé pruhy. Některé jednotky, které České dráhy nasadí v dalších měsících, budou ale i v klasické modré barvě. Na jeho první výjezd se na rakovnické nádraží přijely podívat desítky lidí. Všichni se chtěli svézt a vlak se vyfotit. Vlak je nízkopodlažní, což je výhoda především pro seniory, rodiny s malými dětmi nebo hendikepované. U sedaček jsou nabíječky na drobnou elektroniku a v celém vlaku je klimatizace a WiFi připojení. Vlak je také vybaven nízkoemisním motorem,“ popisuje reportérka.

Technické údaje 

Motorové jednotky řady 847 mají maximální rychlost 120 km/h a výkon 750 kW.

Jsou vybaveny moderní zabezpečovací a sdělovací technikou, jako je vlakový zabezpečovací systém ETCS a radiokomunikace GSM-R. 

 

Nové „lišky“ se postupně objeví i v dalších krajích

A kdy má skončit zkušební provoz? „Před kompletním schválením musí vlak ujet 50 000 km. V tomto čase bude dopravce odstraňovat případné nedostatky. To, že provoz vlaků zatím je jen zkušební, se ale cestujících nijak nedotkne. Bude jezdit podle běžného jízdního řádu,“ doplňuje Natalie.

České dráhy závazně objednaly 76 vlakových jednotek RegioFox za téměř 7 miliard korun

České dráhy závazně objednaly 76 vlakových jednotek RegioFox za téměř 7 miliard korun. První dvě převzaly od polského výrobce teď v srpnu. Ten druhý vlak má vyjet na koleje zhruba za 10 dnů a jezdit bude po stejné trase - tedy z Rakovníka do Berouna a z Berouna pak přes Rudnou do Prahy. Zbytek vlaků postupně v průběhu čtyř let společnost nasadí i v Jihočeském, Pardubickém Královéhradeckém, Plzeňském kraji a na na Vysočině.

autoři: Natalie Máchová , JMys
Spustit audio