Na přelomu 19. a 20. století panovala mezi hajnými a pytláky na jihu Čech otevřená válka plná pomst

16. únor 2015

Až do roku 1954 stával u silnice na Prahu, železný kříž nazývaný Pytlácký. Byl památkou na tragickou smrt jistého Mrázka z Lišova někdy na přelomu 19. a 20. století.

Mrázek patřil k obávané pytlácké bandě drancující knížecí schwarzenberské lesy. Trpělivost místních hajných a myslivců jednoho dne praskla a na pytláky byl zorganizován velký zátah. Právě v místě lesní křižovatky narazil Mrázek na knížecího myslivce, na kterého ihned namířil pušku. Včas přiběhl hajný Jakub Pulec z Chotýčan a Mrázka udeřil pažbou své pušky do týla. Mrázek ale neupadl do bezvědomí a ještě se stačil otočit a na Pulce vystřelit. Ten ač byl zle postřelen v obličeji, ještě pytláka Mrázka udeřil pažbou a usmrtil.

Jakub Pulec se po vyléčení zranění nechal ze strachu z pytlácké msty přeložit až na Šumavu. V těch dobách panovala mezi hajnými a pytláky otevřená válka a k pomstám běžně docházelo.

Ani Pulec jí nakonec neunikl a jednoho dne byl ve svém novém revíru přepaden, svlečen a přivázán ke stromu u mraveniště. To byl častý krutý způsob vraždy hajných. Jakub Pulec byl ale včas nalezen, a i když jeho tělo obsahovalo velké množství mravenčí kyseliny a bylo dosti opuchlé, vyléčil se.

Na památku této události tu stojí nejen křížek, ale badatelům ze Sdružení historie severního Českobudějovicka, se podařilo v archivech dohledat i text a notový záznam písně, která se k události váže. Ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice ji přímo pro Vltavín nazpíval písničkář Luboš Hrdlička.

Spustit audio