Na papírové kapesníky se nemůžete při rýmě vždycky spolehnout. Které dopadly v testu nejlépe?

12. leden 2020

Chladné počasí přeje rýmě a také smrkání. Časopis dTest zjišťoval, které z široké nabídky papírových kapesníčků odolají i silné rýmě a neurazí přemrštěnou cenou.

Od papírového kapesníku spotřebitel očekává hlavně pevnost a absorpční schopnosti. Testování v laboratořích probíhá tak, že se kapesník připevní do speciálních přístrojů a tlačí se proti silikonové membráně, kde se měří síla potřebná k jeho protržení.

Hodnotitelé se v testu zaměřili pouze na neparfémované třívrstvé a čtyřvrstvé produkty. A sledovali i to, jestli neobsahují nežádoucí chemikálie (rozjasňovače, formaldehyd nebo antimikrobiální látky). Zajímali je i mikrobiologické kvality.

Když to v kapesníku „žije“

Odborníci v laboratoři zkoumali, jestli se jim podaří vykultivovat některé bakterie nebo plísně, případně kvasinky ze spor, které se do kapesníku mohly dostat během procesu výroby.

V některých případech objevili sporogenní a mezofilní bakterie a tyto výrobky skončily v testu s nedostatečným hodnocením. Existuje totiž riziko, že pokud by se kapesníček dostal například do vlhkého prostředí, mohou v něm začít růst některé mikroorganismy.

Dvojí kvalita

„Primárním cílem nebylo testovat dvojí kvalitu. Ale díky mezinárodní spolupráci se i k těmto výsledkům dostaneme. Na příkladu Lidlu jsme viděli, že výsledky jsou opravdu rozdílné,“ upozorňuje Olga Šlesingerová.

Rakouské kapesníčky Lidl Floralys totiž v tomto srovnání dopadly lépe o 20 procentních bodů než české. Stejný kapesník má tedy za hranicemi jinou kvalitu než u nás.

Výsledky testu

  • nejlepší umístění: Soft and Sicher Classic z nerecyklovaného materiálu z drogerie DM
  • dobrý výsledeky v penosti a absorpci: kapesníčky z Kauflandu
  • nejhorší umístění: Lidl Floralys
  • výhodný nákup: recyklované kapesníčky Rossmann Aluett Taschen Tiche a kapesníčky z Globusu značky Natuvell
Spustit audio

Související