Na oddělení nukleární medicíny je lékař zároveň jaderným fyzikem

11. říjen 2011

Lékař na oddělení nukleární medicíny totiž musí do detailu rozumět radioaktivnímu záření. To totiž hraje hlavní roli při vyšetření na pracovištích nukleární medicíny. Primářem toho v havlíčkobrodské nemocnici je MUDr. Petr Libus, a ten byl hostem úterního Tandemu.

Jestli trpíte dlouhou dobu např. bolestmi kloubů, hlavy, máte nemocnou štítnou žlázu, nebo se vám neustále vrací zánět močového měchýře, je možné, že vás lékař pošle na vyšetření na oddělení nukleární medicíny. Možná vás napadne, že vás tam místo lékařů budou zkoumat spíše jaderní fyzici; a ono tak trochu je. Do těla vám totiž malým vpichem na lokti vpraví malé množství radioaktivní látky. To je ale jediné, co trochu bolí. Pak už ležíte na pohodlném lehátku, kolem vás krouží mohutné přístroje a snímají vaše tělo, co se v něm odehrává. Na oddělení nukleární medicíny vám zjistí nejen, že máte např. nádor na mozku, ale zároveň i jak tento nádor mozku škodí. A dokážou také zkontrolovat, jak vám po čase zabírá léčba.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.