Na legendární pražský koláč s vanilkovým krémem a křupinkami rozkoše od Jany Kučerové přivábíte i sousedy

V kuchyni u paní Jany Kučerové v Lázních Toušeni jsme pekli dva velké kynuté pražské koláče s poctivou dávkou vanilkového krému, který voněl až k sousedům. Když si vezmete kousek, začnete přemýšlet, že zbytku rodiny nenecháte ani drobek. Měli byste si ho zkusit upéct.

Postup

Ingredience
  • Na 2 koláče:
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 60 g třtinového cukru
  • 150 ml vlažného mléka
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 200 g majonézy (nejlépe domácí)
  • 1 vanilkový cukr nebo ½ lžičky vanilkové pasty
  • olej na vymazání mísy
  • 1 vejce na potření
  •  
  • Na drobenku:
  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 30 g másla
  • ½ lžičky mleté skořice
  •  
  • Na vanilkový krém:
  • 500 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 balíčky vanilkového pudinku (80 g)
  • 130 g změklého másla na kostičky
  • 50 ml vaječného koňaku
  • 200 ml smetany ke šlehání (min. 33 % tuku)

V míse smícháme hladkou a polohrubou mouku, trochu cukru, rozdrobené droždí a vše zalijeme polovičkou mléka. Lehce promícháme, přikryjeme a necháme asi tak 10 až 15 minut vykynout kvásek.

Po čtvrt hodině přidáme do mísy s kváskem zbytek vlažného mléka, půl lžičky vanilkové pasty nebo vanilkový cukr, cukr krystal, domácí majonézu, špetku soli, vejce a žloutek. V robotu s hnětacími háky necháme směs prohníst 10 minut (stačí stupeň jedna až dva), aby vzniklo krásně hladké těsto.

Z robota přendáme těsto na vál, zpracujeme ho lehce do kuličky a přemístíme do olejem vymazané mísy. Přikryjeme fólií a necháme kynout 1 hodinu. Těsto téměř ztrojnásobí svůj objem.

Těsto na vále rozdělíme na dvě poloviny a zakulatíme do pevných bochánků. Ty přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, trošku je dlaní zploštíme a necháme kynout dalších 30 minut.

Mezitím si připravíme drobenku (žmolenku). Do misky nasypeme hrubou mouku, cukr, přidáme máslo a mletou skořici. Všechno to promneme rukama. Začnou se dělat žmolky, proto tomu někdo říká žmolenka.

Nakynuté bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a bohatě posypeme drobenkou. Vložíme do trouby a pečeme při 170 °C asi 20 až 25 minut dozlatova.

Připravíme si krém. Ve 150 ml vlažného mléka si metličkou rozmícháme 80 g vanilkového pudinku.

Na plotně si ohřejeme 350 ml mléka. Dáme do něj cukr a mícháme až k bodu varu. Když se mléko začne vařit, přilijeme pudinkové prášky rozmíchané v mléce. Pudink provaříme asi 2 minuty. Hotový pudink vylijeme do misky, zabalíme do fólie a necháme vychladnout.

Potom do pudinku zašleháme změklé máslo s panákem vaječného koňaku.

Zvlášť vyšleháme šlehačku a po lžících na do ní zlehka vmícháme vanilkový krém. Necháme ho chvíli vychladit.

Až bude koláč úplně zchladlý, tak ho prořízneme a pomocí cukrářského sáčku ozdobíme spodní díl krémem a přiklopíme horním dílem koláče.

Jana Kučerová

Recept je z časopisu z 80. let. Maminka paní Kučerové si ho upravila podle své potřeby a od té doby jej doma dělají. Paní Kučerová ho pekla pod dohledem své maminky, která si tak s námi užila natáčení.

Tahle návštěva byla jako návrat k babičce do malého domečku. Vonělo to tam sladkým i dobrým jídlem na plotně. Ochutnali jsme domácí bublaninu i guláš se zeleninou. Popovídali jsme si s maminkou paní Kučerové a prosmáli se celým odpolednem. Bylo to úžasné.

Patrik Rozehnal a Jana Kučerová

Související