Na kurzu modrotisku v Liberci vznikl i Ještěd

23. duben 2019

Modrotisk je od loňska zapsaný na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Tato prastará česká technika barvení textilu se opět do vrací do módy. Například česká designérka Zuzana Osako do něj v roce 2020 oblékne i naše sportovce na olympiádě v Tokiu.  Bílý vzor na modré látce vzniká díky potištění speciální chemikálií. Stačí trocha šikovnosti a razítka na látku jsou hotová. Zvládly to i účastnice modrotiskového kurzu v libereckém Kultivaru.

U dlouhého, širokého stolu sedí 10 tvořivých žen a výtvarnice Dana Lindenthálová z Brandýsa nad Labem jim ukazuje, jak vyrobit razítko na textil. Ostrými rydly ryjí předkreslené vzory do měkké hmoty podobné linu.

Modrotiskový Ještěd

Když jsou originální razítka hotová, musí se nalepit na dřevěný špalík – štoček a udělat zkušební otisk. Originální vzor modrotisku si vymyslela a vytvořila Dita Hlozáková z Liberce: „Jsem patriotka, tak mám Ještěd, navíc bylinkařím, tak mám motiv podještědské louky.“ Ze svého modrotisku se siluetami Ještědu paní Dita plánuje ušít sukni.

Potištěná látka poputuje na jih Moravy, kde ji obarví v indigové lázni a modrotisk bude na světě

Na omytá razítka se měkkou houbičkou nanáší takzvaný kryt. „Je to vlastně tekutá nazelenalá voda, je to několika generacemi předávaný recept, to co bude otištěno, zůstane bílé a všechno ostatní bude modré,“ popisuje výtvarnice, malířka a lektorka kurzu Dana Lindenthálová.

Hotová potištěná látka poputuje poštou do Strážnice, kde ji obarví v indigové lázni – v jedné z posledních dvou českých modrotiskových dílen.

autor: Lucie Fürstová

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.