Na které grilovací koření byste si měli dát pozor? Výsledky dTestu

30. červenec 2020

K létu neodmyslitelně patří grilování. Časopis dTest se zaměřil na obsah soli a nebezpečných látek v 15 různých grilovacích přípravcích. Testovalo se i grilovací uhlí.

Na rozdíl od grilovacího koření obsahují grilovací přípravky něco navíc: sůl, cukr, barvivo, ochucující látku... „Kromě obsahu soli nás zajímal hlavně obsah nežádoucích mikrobů, jedovatých mykotoxinů a pesticidů,“ vysvětluje princip testu Jan Maryška z dTestu.

Obsah soli je zásadní
Obsah soli je zásadní i v tom ohledu, že Češi v průměru zkonzumují až 13 g soli denně. Řadí se tak na přední příčky v konzumaci soli v Evropě a významnou roli v tom hrají tzv. skryté zdroje – tedy právě i grilovací přípravky.

Obsah soli v grilovacích přípravcích byste měli vždy kontrolovat. Bývá uveden ve složení v procentech, anebo ho uvádí tabulka výživových hodnot. „Pohybuje se od 15 do 65 %. Je to skutečně veliký rozdíl,“ upozorňuje redaktor d Testu v pořadu Dva na Dvojce.

Výsledky dTestu:

 ● nejlepší hodnocení – grilovací koření Kulinář (obsahuje jen 17,7 % soli)

 ● bez pesticidů –  grilovací přípravek Diskont

 ● nejhorší hodnocení – grilovací koření Globus (obsahuje 61,3 % soli)

Pesticidy jsou i v koření

V grilovacích přípravcích se naopak velmi zřídka objevovaly látky zvýrazňující chuť a vůni, barviva nebo škrob. „Našli jsme to pouze u tří výrobků z 15. To je z našeho pohledu velice pěkný výsledek,“ míní Maryška.

I u letního grilování je třeba dát si pozor na své zdraví. Většina výrobků obsahuje příliš mnoho soli

Některé z výrobků ale obsahovaly pesticidy. Dva výrobky podle Maryšky v sobě měly až 10 pesticidů. „Aspoň že se ve všech případech jednalo o povolené látky a žádná z nich nepřekročila svůj maximální limit.“

Kořenící přípravky jsou také náchylné na plísně. Vlivem nesprávného skladování nebo nedodržení hygienických podmínek se do koření může dostat i salmonela. Pátrání po mikrobech ale podle Maryšky vyšlo naštěstí naprázdno.

„Nenašli jsme žádnou toxigenní a nebezpečnou plíseň a nenašli jsme ani žádnou salmonelu. Z tohoto pohledu můžeme být opravdu spokojení. Důvod k radosti nám dalo i naše hledání mykotoxinů,“ říká v pořadu Dva na Dvojce Maryška.

Dodal, že se sice nedá mluvit o stoprocentně čistých nálezech, ale v žádném případě nálezy nepřekročily povolená limitní množství.

Jak v dTestu dopadlo uhlí? Poslechněte si.

Spustit audio

Související