Na které grilovací koření byste si měli dát pozor? Výsledky dTestu
K létu neodmyslitelně patří grilování. Časopis dTest se zaměřil na obsah soli a nebezpečných látek v 15 různých grilovacích přípravcích. Testovalo se i grilovací uhlí.
Na rozdíl od grilovacího koření obsahují grilovací přípravky něco navíc: sůl, cukr, barvivo, ochucující látku... „Kromě obsahu soli nás zajímal hlavně obsah nežádoucích mikrobů, jedovatých mykotoxinů a pesticidů,“ vysvětluje princip testu Jan Maryška z dTestu.
Obsah soli je zásadní
Obsah soli je zásadní i v tom ohledu, že Češi v průměru zkonzumují až 13 g soli denně. Řadí se tak na přední příčky v konzumaci soli v Evropě a významnou roli v tom hrají tzv. skryté zdroje – tedy právě i grilovací přípravky.
Obsah soli v grilovacích přípravcích byste měli vždy kontrolovat. Bývá uveden ve složení v procentech, anebo ho uvádí tabulka výživových hodnot. „Pohybuje se od 15 do 65 %. Je to skutečně veliký rozdíl,“ upozorňuje redaktor d Testu v pořadu Dva na Dvojce.
Výsledky dTestu:
● nejlepší hodnocení – grilovací koření Kulinář (obsahuje jen 17,7 % soli)
● bez pesticidů – grilovací přípravek Diskont
● nejhorší hodnocení – grilovací koření Globus (obsahuje 61,3 % soli)
Pesticidy jsou i v koření
V grilovacích přípravcích se naopak velmi zřídka objevovaly látky zvýrazňující chuť a vůni, barviva nebo škrob. „Našli jsme to pouze u tří výrobků z 15. To je z našeho pohledu velice pěkný výsledek,“ míní Maryška.
Některé z výrobků ale obsahovaly pesticidy. Dva výrobky podle Maryšky v sobě měly až 10 pesticidů. „Aspoň že se ve všech případech jednalo o povolené látky a žádná z nich nepřekročila svůj maximální limit.“
Kořenící přípravky jsou také náchylné na plísně. Vlivem nesprávného skladování nebo nedodržení hygienických podmínek se do koření může dostat i salmonela. Pátrání po mikrobech ale podle Maryšky vyšlo naštěstí naprázdno.
„Nenašli jsme žádnou toxigenní a nebezpečnou plíseň a nenašli jsme ani žádnou salmonelu. Z tohoto pohledu můžeme být opravdu spokojení. Důvod k radosti nám dalo i naše hledání mykotoxinů,“ říká v pořadu Dva na Dvojce Maryška.
Dodal, že se sice nedá mluvit o stoprocentně čistých nálezech, ale v žádném případě nálezy nepřekročily povolená limitní množství.
Jak v dTestu dopadlo uhlí? Poslechněte si.
Související
-
Odhalení dTestu: Grilovací tyčinky vaše chuťové buňky spíš neuspokojí. Klamou i jejich obaly
Grilovací sezona je v plném proudu a regály obchodních řetězců přetékají produkty určenými na gril. Co to jsou vlastně grilovací tyčinky zjišťoval časopis dTest
-
Při výběru kontaktního grilu sledujte kvalitu zpracování. Některé přístroje jsou nedomyšlené
K tomu, abyste si dopřáli grilované jídlo, nepotřebujete zahradu ani rošt se žhavými uhlíky. Grilovat v pohodlí domova umožňuje kontaktní gril. Jak vybrat ten nejvhodnější?