Na kopci Oreb v Třebechovicích bude stát připomínka dávných Orebitů. Čím byli významní?

20. květen 2019

Třebechovice pod Orebem chystají letos v červnu oslavy Orebitů. Ti přišli do místa přibližně před 600 lety. Město chce jejich památku uctít novým dvoumetrovým památníkem, který v těchto dnech vzniká. Čím byli tito lidé významní? O to se u ředitelky Třebechovického muzea Betlémů Renaty Pazderové zajímala reportérka Jana Házová.

V Třebechovicích nemají jen Proboštův betlém. Sbírka čítá na 500 betlémů. Krásné jsou i v létě

O Vánocích můžete vidět, jak pokračují opravy betlému v Třebechovicích pod Orebem

Dneska se podíváme do Třebechovic pod Orebem. Když se řeknou Třebechovice, tak si asi každý hned představí známý třebechovický betlém. A i o něm budeme určitě mluvit s novou ředitelkou Třebechovického muzea betlémů Renatou Pazderovou a také s Petrou Jánovou, která spravuje tamní depozitář.

Musím říci, že je to pro mne trošku úsměvné. Přešli jsme z náměstí jen kousek na takový kopeček, a on je to onen slavný Oreb.

„To je takové překvapení pro návštěvníky Třebechovic pod Orebem. Přijedou, rozhlédnou se a ptají se, kde je ten Oreb? A ono to je takové mírné návrší, které je vidět z náměstí, na kterém stojí kostel. Ale když se přijíždí z druhé strany, od Jaroměře, tak se to dá lépe identifikovat. Protože se jedná o pozvolné stoupání, které můžete lehce přehlédnout."

A Renata Pazderová ještě doplňuje: „Oreb se sice nachází pouze v nadmořské výšce 260 metrů, takže se to významem zdá málo, ale historicky je to významné místo."

Stojíme u kostelíka na Orebu, okolo nás je hřbitov. Je tady nádherný klid. Čím je tedy toto místo významné?
„Bylo to významné místo v letech 1419 až 1420. Tady bylo místo shromáždění bratří a sester z celých východních Čech. Oni si zde začali říkat Orebité, byť v té době se onen vrch jmenoval Vinice. To proto, že se na jižním svahu pěstovala vinná réva. Duchovním vůdcem byl kněz Ambrož z Hradce Králové a kázal o nepravostech církve."

Je tu dnes něco, co připomíná husitskou dobu?

„Fyzicky už opravdu ne. Ony Třebechovice byly v té době dál, nebyly tak blízko jako dnes. Město dostalo svůj současný název až v roce 1920, v té době se jmenovaly Třebechovice nad Dědinou. Až v onom roce 1920 bylo rozhodnuto, na počest Orebitů, přejmenovat město na Třebechovice pod Orebem."

Základy pomníku, který bude na kopci Oreb v Třebechovicích připomínat dávné Orebity

Rok 1920 a k tomu letopočet 2020. Takže se tady určitě také něco chystá?
„Budují se tady základy pro nový památník ve tvaru obelisku, na kterém bude bronzová destička s nápisem: 1419 - kultovní hora Oreb. Místo scházení bratří a sester východních Čech."

Památník na hoře Oreb má zatím připravené základy, samotná stavba bude dokončena do 8. června. A bude obsahovat také tajnou schránku určenou příštím generacím.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související