„Na koni se z problémů stávají problémíčky.“ Martina Růžičková a Dušan Andrés u Jana Čenského

11. duben 2021

Dušan Andrés odjezdil 4000 dostihů a vyhrál Velkou pardubickou s klisnou Sexteen. Když začínal, byla jeho mistrová trenérka a žokejka Martina Jelínková Růžičková.

„Dušan měl o obor zájem, je z koňácké rodiny a je dobrý člověk. V učení vážil 54 kilo, to bylo na tu dobu hodně. Říkala jsem si, že to nebude dlouho dělat. Jsem ráda, že jsem se mýlila, ale udržet si váhu je řehole.“

Žokej zvládne i osm dostihů za odpoledne

Je mezi koněm a žokejem vztah? „Já koně hodně střídal, na některých jsem seděl jen jednou,“ říká Dušan Andrés, který jezdí rovinové i překážkové dostihy. „Dušan odjezdí třeba 8 dostihů za odpoledne. Všechny informace o koni mu řekne trenér. U rovinových dostihů do nevadí, ale u překážkových je lepší, když se sehrají,“ dodává Martina Růžičková, která jela Velkou pardubickou se svým koněm Rubínem. „Koně miluji, z problémů se pak stávají problémíčky.“

Samostatnou kapitolou jsou zranění. „Když jsem měla poprvé zlomenou páteř, tak mě to vyděsilo. Když se mi to stalo potřetí, tak jsem doktorovi řekla, udělejte mi do rána korzet, já mám moc práce," prozrazuje Martina Růžičková. Dřív měla i 35 dostihových koní. Dnes jich má 25, ale dostihových jen pět. "Malinko jsem začala dostávat rozum, věnujeme se hodně dětem,“ dodává Martina Růžičková.

Vycítí kůň, že z něj má člověk strach? Používají bičík? Slyší při dostihu křik z tribun? Kolik dostihů vyhrál Dušan Andrés, a kde má své trofeje?

autoři: Jan Čenský , zk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.