Na to, jak jsme všichni nesnesitelní, se vídáme překvapivě často, žertují Cyril s Vincentem, synové Veroniky Žilkové a Marka Navrátila

14. červenec 2022

„Jsme hodně rodinně založení,“ tvrdí v Blízkých setkáních Cyril a Vincent Navrátilovi. Cyril je hispanista, Vincent herec. Jak to chodí u nich v rodině? Jak je vychovávala maminka? Proč se pořád hádají o hodinky? Co mají za sebou a před sebou? Čím se baví?

Jak to chodí u nich v rodině? „Je to teď takové ošemetné, protože nám to v rodině různě odpadává a přibývá. Ale to jsou témata, o kterých nechci a nesmím mluvit,“ vysvětluje Vincent. „Jako rodina jsme ve spojení čím dál intenzivněji. Na to, jak jsme všichni nesnesitelní, tak se vídáme překvapivě často,“ směje se.

Starší Cyril Navrátil je překladatel, učitel jazyků, básník a teď nově i kavárník. Je z celé rodiny nejtajuplnější? „Záleží v jakých kruzích. Třeba v našich kruzích bláznivých lingvistů naši rodinu nikdo nezná,“ ujišťuje. „Tam nikdo neví, kdo je Agáta (Hanychová),“ doplňuje a rozpovídá se o barokním divadle.

„Cyril je náhodný generátor odpovědí,“ vysvětluje mladší Vincent Navrátil. „Položíš mu otázku, on v hlavě zatočí kolotočem, pak odpoví na něco úplně jiného. Musíš ho půl hodiny poslouchat a teprve pak se dozvíš to, co chceš.“ V Radiocafé Vinohradská 12 prý on už může jen pít kávu, mlčet a zdobit, protože celý rozhovor obstará bratr.

autoři: Aleš Cibulka , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.