Na Hrnčířské trhy do Berouna přijely tisíce lidí nejen za keramikou

7. květen 2017

Stovky vystavovatelů a tisíce návštěvníků. Tak už tradičně vypadají Hrnčířské a řemeslné trhy v Berouně. Vidět, slyšet, ochutnat, ale i vyzkoušet si tu všichni mohli spoustu zajímavých věcí.

Už 15. ročník jarních Hrnčířských a řemeslných trhů se konal o víkendu na berounském Husově náměstí a v jeho bezprostředním okolí. Ochutnat tu bylo možné krajové speciality, k tomu hrála dobová hudba a hlavně tu byla k vidění keramika nejrůznějších barev i tvarů.

Na jednom stánku se představovala přímo „domácí“ originální berounská keramika. Ta se vyráběla už v 16.století a měl jí prý ve velké oblibě i císař Rudolf II. „Je to velmi unikátní keramika, je zdobená ručně tzv. kukačkou. Tuhle techniku jako jeden z mála ne-li vůbec jediný ovládá pan Izbický,“ prozradil jeden ze stánkařů.

Hrnčířské a řemeslné trhy v Berouně - 15.ročník

Na dalším stánku byly k vidění zvony od Jana Šedy, slyšet jste mohli i hru na unikátní flétnu z jednoho dřeva od Víta Kašpaříka. „Koupila jsem si jí tady na trzích před pěti lety, je dělaná po vzoru zobcové flétny, je to úžasný nástroj,“ dodala flétnistka Kateřina Izbická.

Zájemci si tam mohli vyzkoušet i práci na tkalcovském stavu nebo si vyrobit na hrnčířském kruhu hrnek. Děti se pak svezly na historickém kolotoči.

Další Hrnčířské trhy budou v Berouně letos v první polovině září.

Spustit audio