Na domácím kompostu skončí často houbařský poklad

27. březen 2012

Jihlavská mykoložka Kateřina Pauzarová nás v úterním Tandemu vzala na procházku do lesa, a pomohla nám naplnit houbařský košík.

Teď zkraje jara můžeme sbírat např. penízovku smrkovou, drobnou útlou houbičku, která roste na smrkových šiškách. Roste ve velkých trsech, takže můžeme mít docela bohatý úlovek. Hodí se do omelety nebo do polévky. Hotový houbařský poklad ne ve volné přírodě, ale na našich zahrádkách. Na mulčovacích kůrách teď rostou smrži. Houba nevypadá vábně, a tak ji mnohý zahrádkář vychodí na kompost. Např. Francouzi by si v takových chvílích „trhali vlasy“, protože jste právě zničili jejich národní lahůdku, za kterou bohatě zaplatí, a které si cení skoro jako lanýžů. Smrže chutnají výborně připravené jen na másle, anebo plněné masovou či sýrovou směsí a zapečené v troubě. Dobrou chuť.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.