Na čínské řece Jang-c-ťiang se bojuje o život stovek trosečníků z potopené lodi

2. červen 2015
Zprávy

Na jihočínské řece Jang-c-ťiang se potopila loď se 458 lidmi na palubě. Podle agentury AP se zatím podařilo zachránit 18 osob, bylo potvrzeno pět mrtvých a stovky dalších se pohřešují. Záchranáři věří, že alespoň někteří pasažéři jsou ještě na živu, uvěznění v trupu plavidla. Podle televize CNN je do záchranné akce zapojeno na 2 tisíce lidí.

Loď plula po řece z východočínského Nankingu do středočínského Čchung-čchingu. Potopila se během silné bouře kolem půl desáté v noci místního času, nedaleko města Wu-chan v provincii Chu-pej.

Z potopené lodi se podle některých čínských médií podařilo vyprostit 12 lidí, některé zdroje mluví o třech desítkách zachráněných. Shodují se ale v tom, že je mezi nimi i kapitán lodi a hlavní lodní inženýr.

Na záběrech čínské stání televize je vidět, že se loď úplně převrátila a nad hladinou je vidět jen kousek spodní části jejího trupu. Kromě 47členné posádky bylo na palubě přes 400 čínských turistů, většina z nich ve věku 50-80 let.

S jejich záchranou pomáhají i rybářské lodě a také dvě desítky potapěčů. Práci jim ztěžuje špatné počasí a také fakt, že se loď potopila v místě, kde hloubka řeky dosahuje 15 metrů.

Příčinou může být tornádo

Zachráněný kapitán médiím řekl, že se plavidlo ve špatném počasí dostalo do podmínek podobných cyklónu nebo tornáda a náhle se převrátilo.

Čínský státní rozhlas informoval, že se loď potopila během několika minut a nestihla ani vyslat nouzový signál.

Záchranné práce pokračují

Při pátrání po pohřešovaných pomáhá asi deset lodí. Na místo nehody už zamířil i čínský premiér Li Kche-čchiang.

Loď patří společnosti Chongqing Eastern Shipping, která se zaměřuje na přepravu turistů. Plavidlo z roku 1994 mělo celkovou kapacitu 534 cestujících.

Na nejmohutnější čínské řece nejsou podobné nehody úplně neobvyklé. Jen tento rok přišlo na Jang-c-ťiang o život 22 lidí.

Na čínské řece Jang-c-ťiang se potopila loď s více než 450 lidmi.
Čínští záchranáři vyrážejí k potopené lodi
autor: tpa | zdroj: ČTK
Spustit audio