Na čem udělat dobrý steak. Radí řezník František Kšána

Steak by se měl dělat na sádle nebo řepkovém oleji. Sádlo je chutnější. Slunečnicový olej má totiž kouřivost kolem 180 ̊ C, kdežto řepkový olej až kolem 240 ̊ C, proto se na steaky hodí nejlépe.

Na pánvi rozpálíme tuk, teplotu zjistíme kapičkou vody. Pokud bude okamžitě prskat, je pánev připravená. Délka pečení záleží na tom, jak chcete mít steak propečený.

Záleží na výšce ukrojeného masa, 2 – 4 minuty po každé straně, maso poté vyjmeme s pánve a necháme odležet.

František Kšána

Řezníkem se stal na popud svého otce. Vyučil se v tehdy vyhlášených řeznictvích v Praze a učil se od bardů z první republiky. V 80. letech žil a pracoval v Libyi.

Po revoluci si otevřel vlastní řeznictví v Praze 6 – Břevnově, kam za ním jezdili zákazníci nejen z Prahy, ale celé země.

Tvrdí, že dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky.

Řezník František Kšána