Na Bystřických zastaveních si zasadíte strom, uvolníte se u „fackovacího“ panáka

14. srpen 2013

Bystřicko láká turisty na procházky kolem rybníků, říček, potoků, studánek, i velkých vodních ploch jako je vírská nádrž. Právě kolem ní vede naučná stezka Bystřická zastavení. Autorkou záměru na stezku je Eva Zamazalová, která byla hostem středečního Tandemu.

„Pracovala jsem v Povodí Moravy, a věnovala jsem se vírské nádrži. A když se na jejím břehu pak otevřela stezka pro turisty, řekla jsem si, že by bylo dobré, aby se lidé dozvěděli něco víc o místu, kudy procházejí. Snažila jsem se na to podívat i očima mých vnuků, co by je asi tak zajímalo,“vypráví Eva Zamazalová.

0:00
/
0:00

Bystřických zastaveních je celkem sedmnáct, a jsou velmi rozmanité. Provází vás jako u vodohospodářské naučné stezky maskot Vodomil, kromě informací o vodních plochách najdete podrobnosti o přírodních zajímavostech na Bystřicku, minisportoviště, zařízení pro vybití energie vandalů v podobě „fackovacích panáků“, a také možnost zasadit si strom.

„To je na poslední zastávce, kde si můžete vybrat vhodnou dřevinu, a na vyhrazeném místě ji zasadit,“ říká Eva Zamazalová. A dodává: „I moji vnuci si strom zasadili. Je to mé oblíbené stanoviště, ale je jich více. Přemýšlela jsem i o sečení luk, což se možná ještě podaří.“

Spustit audio