Na Bulovce otevřeli Centrum porodní asistence. Za 10 let můžeme být jako na Západě, říká přednosta

8. únor 2019

V pražské Nemocnici Na Bulovce mohou ženy nově přivést dítě na svět v Centru porodní asistence – a to už bez lékařů, pouze s porodními asistentkami. Podle přednosty tamní Gynekologicko-porodnické kliniky Michala Zikána je rozdílů více, jde prý o začátek reformy českého porodnictví.

„Porodní asistentka bude jediná osoba, která bude fungovat v systému kontinuální péče. Uvidí tu ženu v těhotenské poradně, bude ji doprovázet k porodu a starat se o ni na oddělení šestinedělí,“ přibližuje Zikán. Centrum se má rovněž starat o vzdělávání porodních asistentek.

Premiér Andrej Babiš si prohlíží jeden z pokojů při návštěvě prvního Centra porodní asistence v Česku

Zikán dále poukazuje na to, že centrum vzniká z iniciativy a za podpory ministerstva zdravotnictví a jeho otevření se účastnil i premiér Andrej Babiš (ANO). „Díky tomu, že podpora přichází z centrálních struktur, tak doufám, že to bude znamenat reformu klientského přístupu ke zdravým ženám,“ dodává.

Porodní asistentky jsou totiž podle přednosty těmi nejlepšími a nejúčinnějšími pečovatelkami o zdravé ženy, které mají normální průběh těhotenství bez rizik a patologií.

Od začátku do konce

Vznik centra vítá i prezidentka Unie porodních asistentek Ivana Königsmarková, vadí jí ale, že změny nejsou systémové. „Měla by proběhnout celospolečenská diskuze, jak změnit systém péče o ženu a dítě, aby byl mnohem přátelštější,“ podotýká.

Na odborné úrovni je pak třeba diskutovat o tom, jak z porodních asistentek udělat platnou součást systému péče a aby jejich péče byla hrazena zdravotními pojišťovnami.

Porodní asistentka má kompetence pečovat o to, co je normální, a lékař je školen pečovat o patologie a zádrhele.
Ivana Köngismarková

„Ideální stav by byl takový, jaký je běžný na západ od nás, kde primárním poskytovatelem péče o těhotnou ženu je porodní asistentka, a to už od začátku těhotenství. A to po celou dobu, nejen poslední čtyři týdny před porodem,“ zdůrazňuje.

Například v Německu je prý běžné, že ženy bez komplikací jdou k doktorovi třeba jen dvakrát za těhotenství, jinak se o ně stará porodní asistentka. Lékařům připadá péče o rizikové případy.

„Tohle je cíl vývoje, kam naše porodnictví může směřovat. Ale jak říkala paní Königsmarkové, nejde to ze dne na den. V tuto chvíli to může trvat deset let,“ reaguje Zikán.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.