Myslí na práci i bezpečnost, hájil Sobotka návrh rozpočtu. Pravice chce nižší schodek

21. říjen 2015

Poslanecká sněmovna dnes začala projednávat rozpočet pro rok 2016. Návrh počítá se schodkem 70 miliard. I když je to méně, než byl deficit v rozpočtu pro letošní rok, pravicová opozice chce, aby byl schodek ještě nižší.

„Návrh rozpočtu tak, jak je připraven, vychází z rozpočtové reality, je sociálně odpovědný, podporuje investice, umožní udržet zaměstnanost v příštím roce, a je to také rozpočet, který myslí na bezpečnost, což je v současné době velmi důležité,“ hájil před poslanci návrh klíčového zákona premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Oproti loňsku, kdy byl rozpočet v mínusu o 100 miliard korun, se pro letošní rok deficit snížil na 70 miliard. Vláda plánuje, že se schodek bude snižovat i v dalších letech.

Pravicová opozice však volá po rychlejším tempu, a v prvním čtení – kdy se budou schvalovat příjmy, výdaje a schodek – proto zákon nemíní podpořit.

„Výdaje a deficit snížit minimálně o 20 miliard korun a úspory nalézt zejména v provozních výdajích státu a neinvestičních dotacích podnikatelským subjektům,“ radil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podobné argumenty jako TOP 09 má i ODS. A výhrady zaznívají i z dalších opozičních táborů.

Komunisté třeba pochybují, jestli ekonomický růst, se kterým vláda počítá, bude skutečně tak vysoký, jak se očekává. A Úsvit národní koalice by zase chtěl víc peněz na aktivní ochranu hranic.

Podle Sobotky však rozpočet nakonec projde, protože pro něj zvednou ruku všichni koaliční poslanci.

autoři: ČRo , jac , vma
Spustit audio