My neučíme přírodu, to ona učí nás. Za hovězím masem do zlínského kraje

7. červen 2025

V tomto díle Krmítka se amatérský řezník Petr Čtvrtníček a profesionální jedlík masa Martin Franc vydali do malebného Rudimova. Už při příjezdu do obce sevřené mezi lesnatými kopci se pánové podivovali množství dobytka, který se popásal na kvetoucích loukách a odpočíval ve stínu lesního porostu, chráněn před horkým sluncem. Až o něco později zjistili, že většina hovádek patří jednomu muži. A s ním si přijeli popovídat.

Steaky z Farmy Rudimov získali ocenění regionální potravina. Pánové se na něj vyptávali majitele této farmy Honzy Žáka. Ten pány mile přijal v kuchyni vlastní bourárny a pak je dokonce vyvezl na pastvu, aby si jeho krávy plemene Aberdeen Angus pěkně zblízka prohlédli. 

Tam ale Petr Čtvrtníček odhalil zásadní problém. Krávy se sice pohybují po pastvě s naprostou volností, co se ale stane, když potřebuje farmář některou z nich chytit?

Když máte volný chov, potřebujete také správné technologie, jak pak krávy chytat. Takže čtyřkolka, dobrý, značně obouchaný pick up a mobilní naháněcí zařízení. Pak vytvoříte trychtýř a stádo do něj pomaličku vmanipulujete,“ doplňuje Honza Žák.

Při exkurzi na pastvu oběma pánům pořádně vyhládlo a tak se vypravili do Luhačovic do hotelu Radun. Tam už je čekal zástupce šéfkuchaře Michal Mikulec, který si pro ně připravil osvědčený, ale né zrovna jednoduchý recept. Steak s pepřovou omáčkou a hranolkami.

Petr Čtvrtníček i zde  přispěchal s otázkou, jak se pozná, že je steak propečen opravdu ideálně.

V dnešní době máme samozřejmě kuchyňské teploměry, ale když ho nemám po ruce, píchnu do masa prstem,“ podělil se Michal Mikulec o kuchařský trik.

Zatímco se v kuchyni dýmalo z hrnců a Michal Mikulec kontroloval propečenost steaků, pohovořil pan docent na téma tukového pokrytí dobytka a prasat za první republiky. Čas příjemně plynul, čerstvý pepř štípal v nose a tak nezbylo, než nosit na stůl.

Recept na steak s pepřovou omáčkou

Potřebujete:

  • Hovězí steak rib eye (vysoký roštěnec)
  • Nakládaný zelený pepř
  • Čerstvé bylinky
  • Demi glace (teleci omáčka z morkových kostí)
  • Smetana
  • Máslo
  • Sůl a pepř
  • Postup:

    Do rendlíku vložíme nakládaný zelený pepř a orestujeme ho do sucha. Podlijeme ho koňakem a necháme trochu vyvařit. Po té přidáme demi glace omacku svarime asi 10 minut. 

    Zjemníme smetanou a nakonec zašleháme máslo a tim se omáčka trošku zahustí (omáčka nesmí vařit). Dochutíme solí a pepřem. Steak opékáme podle tloušťky masa z obou stran dokud se nevytvoří hnědá kůrka. Maso by ale mělo zůstat uvnitř růžové, tedy medium rare. Nakonec připravíme hranolky smažením ve fritéze a můžeme servírovat. Zástupce šéfkuchaře Michal Mikulec rád steak s hranolky podává filírovaný, tedy rozkrájený na plátky a ozdobený čerstvými výhonky.

Na výrobě pořadu Krmítko spolupracoval Státní zemědělský intervenční fond.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat