My neučíme přírodu, to ona učí nás. Za hovězím masem do zlínského kraje
V tomto díle Krmítka se amatérský řezník Petr Čtvrtníček a profesionální jedlík masa Martin Franc vydali do malebného Rudimova. Už při příjezdu do obce sevřené mezi lesnatými kopci se pánové podivovali množství dobytka, který se popásal na kvetoucích loukách a odpočíval ve stínu lesního porostu, chráněn před horkým sluncem. Až o něco později zjistili, že většina hovádek patří jednomu muži. A s ním si přijeli popovídat.
Steaky z Farmy Rudimov získali ocenění regionální potravina. Pánové se na něj vyptávali majitele této farmy Honzy Žáka. Ten pány mile přijal v kuchyni vlastní bourárny a pak je dokonce vyvezl na pastvu, aby si jeho krávy plemene Aberdeen Angus pěkně zblízka prohlédli.
Tam ale Petr Čtvrtníček odhalil zásadní problém. Krávy se sice pohybují po pastvě s naprostou volností, co se ale stane, když potřebuje farmář některou z nich chytit?
„Když máte volný chov, potřebujete také správné technologie, jak pak krávy chytat. Takže čtyřkolka, dobrý, značně obouchaný pick up a mobilní naháněcí zařízení. Pak vytvoříte trychtýř a stádo do něj pomaličku vmanipulujete,“ doplňuje Honza Žák.
Při exkurzi na pastvu oběma pánům pořádně vyhládlo a tak se vypravili do Luhačovic do hotelu Radun. Tam už je čekal zástupce šéfkuchaře Michal Mikulec, který si pro ně připravil osvědčený, ale né zrovna jednoduchý recept. Steak s pepřovou omáčkou a hranolkami.
Petr Čtvrtníček i zde přispěchal s otázkou, jak se pozná, že je steak propečen opravdu ideálně.
„V dnešní době máme samozřejmě kuchyňské teploměry, ale když ho nemám po ruce, píchnu do masa prstem,“ podělil se Michal Mikulec o kuchařský trik.
Zatímco se v kuchyni dýmalo z hrnců a Michal Mikulec kontroloval propečenost steaků, pohovořil pan docent na téma tukového pokrytí dobytka a prasat za první republiky. Čas příjemně plynul, čerstvý pepř štípal v nose a tak nezbylo, než nosit na stůl.
Recept na steak s pepřovou omáčkou
Potřebujete:
- Hovězí steak rib eye (vysoký roštěnec)
- Nakládaný zelený pepř
- Čerstvé bylinky
- Demi glace (teleci omáčka z morkových kostí)
- Smetana
- Máslo
- Sůl a pepř
Postup:
Do rendlíku vložíme nakládaný zelený pepř a orestujeme ho do sucha. Podlijeme ho koňakem a necháme trochu vyvařit. Po té přidáme demi glace omacku svarime asi 10 minut.
Zjemníme smetanou a nakonec zašleháme máslo a tim se omáčka trošku zahustí (omáčka nesmí vařit). Dochutíme solí a pepřem. Steak opékáme podle tloušťky masa z obou stran dokud se nevytvoří hnědá kůrka. Maso by ale mělo zůstat uvnitř růžové, tedy medium rare. Nakonec připravíme hranolky smažením ve fritéze a můžeme servírovat. Zástupce šéfkuchaře Michal Mikulec rád steak s hranolky podává filírovaný, tedy rozkrájený na plátky a ozdobený čerstvými výhonky.
Na výrobě pořadu Krmítko spolupracoval Státní zemědělský intervenční fond.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.