Muži chtějí čokoládovou a děti zmrzlinu vybírají podle barvy

16. srpen 2016

Snad jen málo lidí si v létě nedopřeje osvěžení ve formě zmrzliny. Zmražená sladká pochoutka má ale také bohatou historii. Oblíbili si ji už čínští císařové nebo antičtí vládci.

O zmrzlině máme zmínky už ze starého Řecka a Říma nebo dokonce ze staré Číny z doby asi před 5 tisíci lety. Tehdy to byly asi kousky sněhu a lety ochucené nejčastěji ovocem jako pomeranči, citróny nebo granátovými jablky. Přesný recept se ale po tisíce let tajil. Vyšel najevo asi jen 100 let před naším letopočtem.

První zmrzlinový stroj vymyslela žena

Do Evropy přišla zmrzlina až ve 13. století. Přivezl ji tam právě z daleké Číny cestovatel Marco Polo. Zmrzlina taková, jakou ji známe dnes, ale pochází asi až z 16. století. Velmi dlouho byla pak zmrzlina pouze výsadou bohatých lidí. To se změnilo asi až v druhé polovině 19. století.

K masovému rozšíření obliby zmrzliny přispěla průmyslová revoluce a pak taky americká hospodyňka Nancy Johnsová, která vymyslela roku 1843 ruční strojek na výrobu zmrzliny. V 50. letech 19. Století pak začali podniky s průmyslovou výrobou zmrzliny.

zmrzlina

Pět litrů na osobu, nejvíc vanilková

Sice v Česku sníme, zvláště teď v létě, hodně zmrzliny, přeborníky ale zdaleka nejsme. Roční spotřeba zmrzliny u nás je na osobu necelých pět litrů. Ale třeba v USA, kde jsou možná největší zmrzlinoví jedlíci, je to pětkrát víc, tedy až 25 litrů na člověka.

Nejoblíbenější, tedy nejprodávanější zmrzlinou v Česku je točená vanilková. Chutě na zmrzlinu se pak liší nejen podle osobnosti, ale také pohlaví. Například ženy mají raději sladší zmrzliny a častěji si vybírají ovocné, muži zase ve velkém dávají přednost zmrzlině čokoládové. Děti pak nevybírají ani tolik zmrzlinu podle chuti či obsahu, jako barvy. Nechají se tak nalákat i na barvy velmi neobvyklé, i když samotná zmrzlina nemá pak nijak zvlášť dobrou chuť.

autor: RUS
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.