Může být v mase krev? Radí řezník František Kšána

Krev z masa by už téct neměla, protože když se dobytče porazí, tak se odkrví.

Červená šťáva v mase není krev. Červené zbarvení šťávy způsobuje myoglobin, který váže kyslík ve svalech. Toto červené krevní barvivo, obsahující železo, se při teplotách nad 65 °C zbarví do šeda. Proto při vaření mění maso barvu.

František Kšána

Řezníkem se stal na popud svého otce. Vyučil se v tehdy vyhlášených řeznictvích v Praze a učil se od bardů z první republiky. V 80. letech žil a pracoval v Libyi.

Po revoluci si otevřel vlastní řeznictví v Praze 6 – Břevnově, kam za ním jezdili zákazníci nejen z Prahy, ale celé země.

Tvrdí, že dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky.

Řezník František Kšána