„Muž v černém“ Johnny Cash kdysi nadchnul i české publikum

20. únor 2022

„Myslím, že tady v Praze to vypadalo skvěle. Máte tu totiž, bez nadsázky, pozorné obecenstvo, všichni naslouchají velice soustředěně,“ řekl Johnny Cash v krátkém interview pro časopis Melodie na jaře roku 1978 v Praze.

„Víte, v USA existují takzvané posluchačské kluby, chodí do nich většinou středoškoláci a pečlivě vnímají každé zpěvákovo slovo, každou notu, nic jim neujde. Nu, a tohle byl takový, řekl bych, nadzvukový posluchačský klub. Každá písnička skončila explozí. Měl jsem z toho vážně bezvadný pocit,“ dodal.

Mezi jinými byl svědkem tehdejší Cashovy pražské koncertní návštěvy zpěvák Pavel Bobek, který také svým hlasem opatřil televizní film režiséra Ivo Paukerta Johnny Cash v Praze. A Pavel Bobek před léty poskytl autorovi pořadu Světla ramp zajímavou osobní vzpomínku na tento pořad.

Čtěte také

Ve dnech 10. a 11. dubna roku 1978 dokázal Johnny Cash se svou partnerkou June a skvělou doprovodnou kapelou čtyřikrát naplnit pražskou sportovní halu. Zvukovým dokumentem této v tu dobu výjimečné události bylo supraphonské album, které však vyšlo až pět let po  koncertu.

Dvě písničky z něj vybereme, ale vedle toho se zastavíme u několika důležitých úseků strhující kariéry zřejmě nejslavnější osobnosti hudby country and western všech dob, „muže v černém“ Johnnyho Cashe, zpěváka, kytaristy, autora i herce, od jehož narození uplyne 26. února 90 let a jehož nesmírně zajímavý život došel do konce v roce 2003.

Vyprávění samozřejmě doprovodí nezapomenutelné písničky Johnnyho Cashe včetně  Sunday Morning Coming Down (v „pražské“ live verzi) autora Krise Kristoffersona, který o svém příteli řekl: „Johnny Cash představoval to nejlepší z Ameriky, byl to muž, který byl vždy připraven se zastat utlačovaných a odstrkovaných.“

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související