Můj tatínek byl osobním přítelem Jana Masaryka a dopisoval si s Winstonem Churchillem, prozradil herec Jan Přeučil

Herec Jan Přeučil je synonymem noblesy, šarmu a galantnosti. Proto není divu, že vyhrál letošní ročník ankety Šarmantní osobnost, kterou vyhlašuje Český rozhlas. 

Čtěte také

Jan Přeučil byl i hostem pořadu Českého rozhlasu Zlín Na pohovce Jožky Kubáníka, jehož tématem bylo ‚slušné chování‘. Ten prozradil, že vzorem mu byl nejen tatínek, který byl zosobněním slušnosti, ale i člen Národního divadla Radovan Lukavský, který své žáky na divadelní fakultě v Praze také vedl k gentlemanství.

„Demokracie je systém gentlemanů,“ cituje v rozhovoru Jan Přeučil Winstona Churchilla a dodává, že jeho tatínek si s tímto významným mužem dopisoval. Byl totiž po roce 1945 nejen poslancem tehdy Prozatímního Národního shromáždění, ale i osobním přítelem Jana Masaryka, který se Churchillovi o Františkovi Přeučilovi zmínil.

A co je podle Jana Přeučila podstatou slušného chování? Na tuto otázku odpovídá: „Umět poděkovat, umět se usmát, umět lidem podat ruku, umět říci partnerce, že jí to sluší.“

Rozčílil se Jan Přeučil někdy na veřejnosti? Co považuje za největší nevychovanost? I to se dozvíte v rozhovoru s tímto šarmantním mužem.

Další záznamy i pozvánky na vysílání Jožky Kubáníka najdete na https://rozhl.as/Kubanik.

Spustit audio

Související