Můj táta alkoholik. Autentické svědectví v absolventském dokumentu studenta JAMU

7. únor 2021

„Hlavním hrdinou je můj táta, který už několik let vede válku se svou závislostí. Ačkoli finální bitvu musí vyhrát každý sám, hlasy těch, kteří se o svém boji nebojí promluvit, mohou pomoct dalším, kteří za zavřenými dveřmi tiše trápí sebe i svou rodinu, říká autor Pavel Zarodňanský.

Alkohol je v dnešní společnosti zlehčovanou záležitostí jak v hospodě, tak v parlamentu. Lidé si málokdy uvědomují, že alkohol má v kontextu závislosti úplně jiný význam než v kontextu jeho přijetí jako společensky přijatelného omámení mysli při tradicí smluvených událostech.

Na hraně závislosti je v Česku milion lidí

Pro alkoholika je láhev vodky tím samým, čím je pro narkomana pervitin či pro gamblera automat. Člověku s těmito sklony droga dřív nebo později zničí život. A jediným, kdo jej z propasti může vytáhnout, jsou jeho nejbližší a společnost. Institucí, které nabízejí pomoc, je poskrovnu.

Vláda boj s alkoholismem prakticky vůbec nepodporuje. Na daních z prodeje alkoholových výrobků bere miliardy ročně. Podle odhadů se v Česku nachází téměř milion lidí, kteří jsou na hraně závislosti, včetně 400 000 lidí, kteří jsou alkoholismem pevně zasaženi.

autor: Pavel Zarodňanský
Spustit audio

Související