MUDr. Zdeněk Klimsa, primář kardiologie Nemocnice Jihlava

14. leden 2013

Hostem pondělní poradny Tandemu byl primář kardiologie Nemocnice Jihlava MUDr. Zdeněk Klimsa.

Lucie
Dobrý den pane doktore, je mi 52 let jsem štíhlá ( váha 58kg výška 168cm) celý život rekreačně sportuji( volejbal, tenis, kolo, obojí lyže, trekink na horách). Mám však celiakii( asi 5 let držím dietu), ale jinak jsem v podstatě zdravá. Jediným nešvarem je vysoká hodnota cholesterolu cca 8 jednotek. Nepřejídám se, jím hlavně zeleninu ovoce libové maso, ale mám ráda smetanové jogurty a sýry.Nekouřím a z alkoholu piji pouze kvalitní bílé víno. Moje matka má taktéž vysoký cholesterol ale otec ( diabetik 1. stupně) má cholesterol jako kojenec. Tlak mám cca 115 až 120/65 až 75 jak kdy. Co by mohlo v mém případě být příčinou vysokého cholesterolu?
Hodoty ,které udávate jsou normální.Pokud by došlo ke zvýšení krevního tlaku u Vás nabízí se např.stenoza ledvinné tepny v důsledku vysoké hodnoty cholesterolu.Ohledně vysoké hodnoty cholesterolu se u Vás zřejmě jedná o dědiinou zálěžitos tzv. familiární hypercholesterolemie.

Jolana
Dobrý den.Prosím o odpověd.Muž ve věku.65 let má tlak 140 na90 zdá se mi,že je zvýšený,prosím o Váš názor.Umne je to obráceně.Při mněření mám 100na 80.Dá se to nějak léčit.Díky za odpověd.Zdravím.
Jsou vhodné opakované domácí kontroly ,to znamená změřit si krevní tlak ráno a večer doma důležité jsou vždy 2 měření.
Pokud TK bude l4O/9O a ne vyšší tak s ohledem na věk bych doporučil pouze občasné kontroly a nefarmakologický postup.
V případě, kdy by bylo přítomno onemocnění např. onem.srdce -infarkt, nebo onemocnění tepen dolních končetin, ledvin tak je vhodné TK léčit cílové hodnoty v tomto případě l3O/8O.

Vlasta Metelková
Dobrý den, pane primáři, léčím se s hypertenzí,užívám denně 1 tabl. Ifirmasta 150 mg, při běžném režimu mi vyhovuje, mám tlak v normě. Ale když např. pracuji na zahradě, tak ještě po ukončení práce, např. po 3 hod. mám vyšší horní tlak 140-150/85-88. Přitom při práci je mi příjemně, nepociťuji žádnou bolest, únavu, dušnost ani jiné omezení. Potom si večer beru ještě 1 tabl. Ifirmasta. Je to v pořádku, nebo jak mám postupovat? Děkuji Vám za odpověď.
e-mail vlamet@centrum.cz mobil 776 567 277
V tomto případě je to v pořádku, protože krevní lak je dynamická veličina a zvýšení TK po zátěži je fysiologickým projevem.

L.
Pane doktore, jsem v posledním trimestru těhotenství, a mám lehce zvýšený tlak, 130/100. Mám strach, co bude? jak se to v těhotenství léčí? Děkuji, Lucie
Základewm je klidový režim, nepřemáhat se.Důležité je vyšetření moči na přítomnost bílkoviny v moči. Pokud by hodnoty zůstaly zvýšenéi při klidovém režimu je možnost nasadit Dopegyt nebo lék ze skupiby blokátorů kalciových kanálů.

Spustit audio