Mráz je nejlepší přítel člověka, říká polárník Václav Sůra

21. únor 2017
Dopolední host

Václav Sůra je český cestovatel a dokumentarista z Jiren u Prahy. Při svých cestách se specializuje na polární kraje či oblast Sibiře. Přešel mimo jiné Grónsko, zamrzlé sibiřské jezero Bajkal a prošel Špicberky. Postupem času dosáhl i na metu nejsevernější - severní pól.

Podle jeho slov je mráz nejlepším přítelem člověka. „Pojďme si to porovnat. Při minus 30 jsme schopní se vlastním pohybem zahřát. Ale co uděláte, abyste se při plus 30 ochladili? Kromě toho máme při svých výpravách neustále po ruce vodu, když je třeba, rozehřejeme si sníh nebo led. Ale v poušti?" říká polárník Václav Sůra.

Pro cesty do končin věčného sněhu a ledu je samozřejmě nezbytné pořádné vybavení. Ale úplně nejdůležitější je ještě něco jiného. „Člověk to musí mít v první řadě srovnaný v hlavě. Polárničení je z 80 procent o hlavě. Jdu tam, protože opravdu chci, ne proto, že musím, nebo že chci honit nějaký výkony nebo výsledky,“ vysvětluje cestovatel.

Základem každé polární výpravy je podle něj pokora. Zároveň ale nemá rád označení pokořitel. „Já nic nepokořuju, já s přírodou nebojuju. Příroda je, jaká je, a my jsme tak malí a bezmocní proti ní, že ji vždycky ve své mysli poprosím, jestli bych si to tam mohl odchodit,“ říká Václav Sůra.

Na cestách může polárníka potkat mnoho rozličných situací, na které musí být připravený. „Například se musím umět zašít. Když jdete přes zamrzlou sladkovodní plochu, může se led pod vámi rozlomit a můžete se pořezat. A proto si sebou vozíme celé chirurgické šití včetně nástrojů,“ vysvětluje polárník. A také celý seznam doktorů nejrůznějších odborností v telefonu. Včetně psychologa.

Poslední výpravou Václava Sůry a jeho kolegy Petra Horkého byl přechod zamrzlého jezera Khuvsghul v šamanské oblasti severního Mongolska. Tam je zastihla bílá tma. Celé dva dny neviděli na krok a šli jen podle kompasu. „Ale my jsme si to užívali. Říkali jsme si, chodit v minus 50 pod modrým nebem, to umíme. Ale tohle je to pravý dobrodružství,“ popisuje své pocity Václav Sůra.

Poslechněte si celý rozhovor s polárníkem Václavem Sůrou

Václav Sůra
Spustit audio