Mou inspirací je Tomáš Baťa, říká majitel chráněné dílny

2. únor 2023

Leoš Jiřele chtěl být původně profesionálním sportovcem. V době jeho studií ale jeho otec založil chráněnou dílnu, kterou už tři roky na to vedl on sám. Dnes je to úspěšná společnost, která směle konkuruje i běžným firmám.

Chráněná dílna Solea v Rybníku u České Třebové vznikla už před 23 lety. Důvodem jejího založení byly volné bezbariérové prostory, ale hlavně rodinná zkušenost. Teta Leoše Jiřele měla za sebou transplantaci plic a velmi těžko hledala uplatnění. Začínali se třemi zaměstnanci, dnes je jich přes 170 a z toho 70 procent zdravotně postižených. I přes omezení, která skýtá jejich zdravotní stav, jsou skvělými a hlavně motivovanými zaměstnanci. Většina z nich zůstává společnosti věrná po mnoho let, a protože jsou prý v zaměstnání spokojeni, dělají svou práci poctivě.

Vstřikování plastů, obrábění kovů

Lidé s nemocemi pohybového aparátu, ledvin, po chemoterapii nebo autisté, ti všichni tvoří tým chráněné dílny v Rybníku u České Třebové. „Jsme taková rodinná firma,“ říká Leoš Jiřele, který ještě před pár lety znal všechny své zaměstnance jménem, stejně tak jako jejich příběh. Dnes přiznává, že si už v tom velkém množství někdy není jist. Ví ale, že se i v tomto může spolehnout na své podřízené.

V Solee kladou totiž velký důraz na individuální přístup. Třeba tak, že hledají pro dotyčného práci, která ho bude nejvíc bavit a kterou nejlépe zvládne. Někdy to může trvat i přes rok, ale prý se to vyplatí. Navíc, když jsou lidé v práci spokojeni, odrazí se to i na zlepšení jejich zdravotního stavu.

Solea ale není obyčejnou chráněnou dílnou. Její zaměstnanci pracují i na složitých strojích a ve složitých procesech. Je to například i vstřikování plastů, lisování nebo obrábění kovů. Vyrábí širokou škálu produktů především pro automobilový průmysl nebo elektronických součástek. Pohybují se tak ve vysoce konkurenčním prostředí, což znamená i přísné dodržování termínů i vysoké kvality. Firmě se to daří. A dokonce stále přijímá nové zaměstnance. Velkou, i když prý těžce dosažitelnou, inspirací v přístupu k práci a zaměstnancům je pro Leoše Jiřele Tomáš Baťa.

Spustit audio

Související