Moskva, Dallas, Morava nebo Bratislava. Jak se bude jmenovat ikonická loď brněnského dopravního podniku?

Památkově chráněné plavidlo, sestavené zaměstnanci brněnského dopravního podniku za použití tramvajových dílů, opravují technici. Před jeho návratem na hladinu se ale rozhořel spor o tom, jak se bude jmenovat.

Až se letos vrátí na Brněnskou přehradu památkově chráněná loď Dallas, bude se zřejmě jmenovat jinak. Dopravní podnik města Brna se chtěl vrátit k původnímu označení Moskva z 50. let, to se ale nelíbilo některým politikům. „Osobně jsem inicioval, aby se ta loď nejmenovala Moskva. Každým pojmenováním vysíláme nějakou zprávu, nějakou hodnotu. Nevnímám žádný důvod proč pojmenovávat loď po hlavním městu ruské federace,“ uvedl náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.

Z Moskvy se stal Dallas v 90. letech, šlo o jméno nového partnerského města Brna. O 20 let později muselo plavidlo na souš a jeho jméno přešlo na jinou loď. Dva Dallasy teď po přehradě ale plout nemohou.

O názvu mohli hlasovat také sami lidé v anketě Dopravního podniku města Brna. Dvě třetiny z nich byly pro navrácení původního názvu.

Antonín Blatný, který se na stavbě Moskvy podílel jako elektrotechnik je pro zachování původního názvu. „Byl jsem u toho, když tady byl z ruského velvyslanectví vrchní rada. Nějaký Rus, který tu loď křtil. Vždyť to přeci dneska není nic proti nikomu, že tam dají slovo Moskva.”

Debatu o přejmenování nechce dopravní podnik blíže komentovat. Morava nebo Bratislava už v minulosti po hladině Brněnské přehrady pluly. Loď Morava je sešrotovaná a z Bratislavy se stala kavárna ve sportovním areálu. Rozhodnutí rady o přejmenování lodi bude podnik podle svých zástupců respektovat.

autoři: Tomáš Kremr , Petr Tichý
Spustit audio

Související