Molière: Lékařem proti své vůli. Bláznivá komedie o hypochondrech a šarlatánech

15. leden 2022

Kolotoč omylů a bláznivých situací ve frašce, která se vysmívá léčebným postupům šarlatánů a hlouposti těch, kteří na ně přistoupí. Uvádíme u příležitosti 400. výročí narození herce a dramatika Jeana-Baptisty Poquelina, který si říkal Molière.

Osoby a obsazení: Sganarel (Leopold Franc), Martinka, jeho žena (Libuše Billová), Pan Robert (Maxmilián Hornyš), Valér, sluha (Oldřich Slavík), Lukáš, sluha (Jaroslav Kuneš), Geront (Rudolf Krátký), Jakubka, kojná (Drahomíra Hofmanová), Lucinda, Gerontova dcera (Drahomíra Kočová), Leandr (Zdeněk Maryška)
Připravil: Jarmila Stárková
Napsal: Jean-Baptiste Poquelin (Molière)
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Překlad: Hanuš Jelínek
Hudba: Zdeněk Pololáník
Režie: Jan Tůma
Natočeno: v Československém rozhlase Brno v roce 1978

Na počátku příběhu stojí manželská půtka mezi Sganarelem a Martinkou a následná pomsta této chytré ženy. Obhroublý dřevorubec je záměrně označen za lékaře a shodou několika náhod se skutečně vrhne do nové profese.

V duchu komedie dell´arte, z jejíchž principů Molière vychází, je příběh vystavěn jako kolotoč omylů a bláznivých situací. Poté, co se totiž Sganarel podrobí falešnému přiznání, že je zázračným lékařem, uplatňuje svoje dovednosti v domě bohatého Geronta.

Láska a lest

Je přizván k tomu, aby vyléčil jeho dceru Lucindu, která trpí němotou. O tom, že záhadné onemocnění mladé dívky má co dočinění s nešťastnou láskou a záměrným trucováním, není pochyb.

Bystrý Sganarel Lucindinu lest prokoukne, ale hodlá jí a jejímu milému Leandrovi pomoci. Přitom ovšem hledí, jak z dané situace pro sebe vytěžit co nejvíc. Tak se kvůli podezřelému léčení a zejména kvůli vlastní prohnanosti málem dostane před šibenici.

Nestárnoucí humor

I když komedie vznikla už v roce 1666, její humor nestárne. Terčem dramatikova výsměchu totiž není jen lékařské povolání nebo pokoutní mastičkáři, ale hlavně lidská hloupost, velmi často vévodící v domech nevzdělaných měšťanů.

Kupujte na Radioteka.cz

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související