Moje sestra Toyen. Rozhlasové drama ze života originální surrealistické malířky

18. září 2022

Jedna nespoutaná umělkyně, která o sobě mluví v mužském rodě a po klidném rodinném životě rozhodně netouží. Druhá pečlivá hospodyňka, která ale nemůže mít děti a jejíž manželství se rozpadá. Přesto jsou jejich osudy pevně spjaty. Je možné přirovnat tvůrčí trýzeň k soužení po nenaplněném manželství? Lze postihnout cesty umělecké tvorby, anebo jsou se skrývají za starostmi běžných dnů? O tom vypráví hra Kláry Vlasákové ke 120. výročí narození Marie Černínové, Toyen.

Osoby a obsazení: Jana Pidrmanová (Toyen), Tereza Vilišová (Zdeňka), Jakub Albrecht (Bohumil), Jan Vondráček (režisér), Martina Hudečková (dramaturgyně), Kateřina Císařová (scenáristka), Lubor Šplíchal (Jindřich / řezník), Libor Vacek (Nezval / soused), Magdalena Zimová (matka / žena za přepážkou), Žofie Hánová (Toyen jako dítě), Till Janzer a Lothar Martin (gestapo), Anastázie Landová, Hana Bernardová a Nikolas Nazaraga (lidé)
Napsala: Klára Vlasáková
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Zvuk: Radim Dlesk
Hudba: Mario Buzzi
Režie: Josef Kačmarčík
Premiéra: 18. 9. 2022

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související