Moje jméno je smrt zrádcům, řekl u londýnského soudu Mair. Policie ho obvinila z vraždy poslankyně

18. červen 2016

Britská policie obvinila Thomase Maira z vraždy labouristické poslankyně Jo Coxové. Dvaapadesátiletý muž už taky stanul před londýnským soudem. Kampaň před nadcházejícím unijním referendem z piety dál stojí.

Thomase Maira z Birstallu dopravili k londýnskému magistrátnímu soudu za mimořádných bezpečnostních opatření.

Když se ho soudkyně Emma Arbuthnotová zeptala na jméno, 52letý obviněný odpověděl slovy: „Moje jméno je smrt zrádcům, svoboda pro Británii." Tuhle větu ještě jednou zopakoval, načež se odmlčel.

Na další předběžné slyšení v pondělí si Mair počká ve věznici Belmarsh. Soudkyně si vyžádala jeho psychiatrické vyšetření.

Kromě vraždy je Thomas Mair obviněný z těžkého ublížení na zdraví nebo držení střelné zbraně s úmyslem spáchat těžký zločin.

Policie uvedla, že 77letý muž, který se ve čtvrtek snažil na ulici v severoanglickém Birstallu napadenou poslankyni bránit, leží ve stabilizovaném stavu v nemocnici a je mimo ohrožení života.

Ostrovní politická scéna zůstává paralyzovaná. Konzervativci, liberální demokraté a UKIP se dohodli, že v doplňovacích volbách v okrsku zavražděné Jo Coxové nepostaví své kandidáty.

Rodina Jo Coxové mezitím navštívila místo vraždy a přečetla si stovky vzkazů, které tam lidé stále přinášejí. Podle sestry zavražděné političky bude Jo Coxová žít dál prostřednictvím všech dobrých lidí tohoto světa.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio