Moje hvězdy: The best of

1. leden 2020

Výběr toho nejlepšího z uplynulého roku. Moderuje Vláďa Slezák.

Celkem 43x v roce 2019 odvysílala Dvojka pořad Moje hvězdy. Jeho průvodce Vláďa Slezák s mikrofony pravidelně vyrážel za osobnostmi z hudebního světa. Jaké zajímavosti si tedy v tomto speciálním vydání vysílaném 1.1.2020 můžete poslechnout?

Co poslouchají nejraději sami zpěvácí? 

Petr Spálený má rád například Lady Gaga. Jen ji u jejího vystoupení nemusí vidět. Velmi často často umělci zmiňují Beatles, Rolling Stones, na kterých vyrůstali. A mají i vzory doma. Petra Černocká Martu Kubišovou, Tomáš Klus Nedvědy, František Nedvěd Michala Tučného. Marie Rottrová má ráda Terezu Černochovou, Matěje Rupperta nebo Ondřeje Brzobohatého. Lucie Bílá obdivuje Báru Polákovou nebo Ewu Farnou.

Došlo i na zážitky 

Hana Zagorová zavzpomínala na příhodu Petra Rezka, který poškodil motorovým olejem trávník u jejích rodičů a také heslo, kterým se řídila za dob hezkých i méně dobrých s producentem a životním kamarádem Karlem Vágnerem.

Jakub Smolík připomenul, jak ho po vystoupení pronásledovala policie a Jakub Smolík prozradil víc o přátelství s Alešem Brichtou a Petrem Jandou, se kterými jednou vyrazil za mořem na Kanárské ostrovy. To ani jednou neviděli, zato si pořádně zahráli mariáš.

Historky a tajemství 

A jaká byla největší pocta Tomáše Kluse? Je spojená se Zdeňkem Svěrákem a písničkou Marie. Zdeněk Svěrák zase zavzpomínal na největší hlášky z filmů a divadelních her, které zlidověly.

Petra Černocká s manželem Jiřím Pracným přidala vánoční historku o hořícím stromečku a Petra Janů zavzpomínala na píseň, kterou zpívá o tón výš než originál. 

Leona Machálková zavzpomínala na Karla Černocha, který stál za seznámením s jejím životním partnerem Bořkem Šípkem a Olga Matušková prozradila, jakou lstí jejích blízkých se dostala na místo, které se stalo jejím životním zážitkem posledních let.

Nechyběly vzpomínky 

Janek Ledecký připomněl historii zimní písničky Sliby se maj plnit o Vánocích, Ondřej Hejma zavzpomínal na první zážitek s gramofonem, Ondřej Soukup prozradil, jak a kde skládá melodie.

František Nedvěd připomněl historii trampských osad a Lucie Vondráčková zase zajímavosti z práce v dabingu. Marta Kubišová zmínila, u kterého interpreta nejraději luxovala a Ewa Farna zase promluvila svým zvláštním severomoravským dialektem. Hostů ale bylo mnohem více. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.