Modré světlo nám škodí, způsobuje poruchy spánku. Vypněte pouliční osvětlení, žádá Lukáš Vaníček

21. červen 2021

Každý člověk umí rozlišovat mezi dnem a nocí, říká se tomu cirkadiánní rytmus. Když se blíží noc, začneme produkovat hormon melatonin, který když spíme, čistí tělo. A spouští se právě tmou. Když do noci koukáme na „modré světlo“ (světlo s převahou modré složky, které vyzařují třeba LCD displeje či zářivky), tak se zastaví jeho tvorba.

Lukáš Vaníček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Lukáš Vaníček studuje už mnoho let tři oblasti týkající se lidského těla. Těmi jsou výživa, pohyb a masáže. Propojením těchto tří oborů pomáhá svým klientům, aby se cítili skvěle. A aby se do svého těla zamilovali. Protože ono je to nejdůležitější, co v životě máte. V roce 2021 dopsal knihu 3 Pilíře zdraví. Je v ní více než 250 kurzů, přednášek, knih, konzultací a spousta praxe.

Průvodce komplexní výživou, pohybem a regenerací Lukáš Vaníček v naší radioporadně na téma: modré světlo.

Žijeme úplně obklopeni obrazovkami a v průměru trávíme téměř devět hodin denně před digitálními zařízeními. Všechna tato zařízení vyzařují modré světlo. Nedávné studie ukázaly, že nadměrné vystavení modrému světlu z digitálních zařízení může být zdraví škodlivé.

Pozor! Modré světlo nesvítí modře!

Světlo je vlastně složeno z velkého množství barev (vlnění), které tvoří barevnou duhu. Různé druhy světel pak obsahují různé počty barev. Když na desku stolu položíte třeba skleněný hranol, můžete jednotlivé barvy světla vidět - třeba červenou, zelenou, ale i modrou část.

Čtěte také

Jakou barvu má tedy modré světlo? Naše oko ho vidí jako úplně normální bíle světlo.

„Modré světlo je součástí světelného spektra. Během dne nám dodává energii, ale večer nás uměle probouzí. Ovlivňuje hormon melatonin, který se tvoří ve spánku. Je to hormon tmy a jeden z nejsilnějších antioxidantů vůbec. Je to zbraň proti virům, která uklidňuje cytokinovou bouři, ať už je to covid nebo cokoliv jiného. Bez něho nemůžeme efektivně odpočívat. Po zhasnutí lampičky přitom tělu trvá 90 minut, než se začne ukládat ke spánku,“ říká Lukáš Vaníček.

Jak si poradit s nasvícenými displeji u spotřebičů? Jaké přístroje vyzařují modré světlo? Co dělat, když nám do domu svítí lampy z ulice? Poslechněte si celou radioporadnu s Lukášem Vaníčkem.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka