Moderátor Mirek Vaňura: Věřím, že nakouknout kriminalistům pod pokličku posluchače a diváky baví

15. říjen 2021

Dlouhá léta provázel posluchače Českého rozhlasu Hradec Králové moderátor Mirek Vaňura ranním vysíláním, potom také Pátečním Habadějem. Vysílal i pořad pro muže Leonardo. Pracoval v několika televizích a v současné době také moderuje v Českém rozhlase v Praze. Jak se těší na galavečer rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku, který bude moderovat? 

Co tě teď Mirku nejvíc zaměstnává?

„Momentálně Česká televize. Protože připravujeme třetí řadu dokumentů s názvem Legendy kriminalistiky. Doufáme, že vyjde také třetí kniha spojená s tímto cyklem. A Český rozhlas Dvojka nás také oslovil, takže vyrábíme půlhodinové dokumenty souběžně a také audio, které se jmenuje Kriminálka."

Miroslav Vaňura v radioklubu

Mirek Vaňura

Od roku 1992 se datují jeho rozhlasové začátky. Moderoval v několika regionálních rozhlasových stanicích, později v Českém rozhlase Hradec Králové. Tady se podílel na celé řadě projektů a rozhlasových pořadů. V Českém rozhlase Dvojka moderuje odpolední živé vysílání a připravuje podcastovou sérii Kriminálka.

„Tento cyklus nejen že vysílá Český rozhlas, ale také, a z toho máme opravdu velkou radost, je to k dispozici jako podcast v rozhlasovém audio archivu. Kdykoliv si to mohou posluchači pustit. V každém díle je vždy zpracován nějaký závažný kriminální případ. Takový je zkrátka svět, ale myslím si, že nakouknout kriminalistům pod pokličku posluchače a diváky baví."

Mé životní motto zní: Deset odborníků dlouze vysvětluje, proč něco nejde, a pak přijde jeden blbec a udělá to.
Mirek Vaňura, moderátor

Tvůj čas je opravdu nabitý. Přesto sis udělal čas, abys už tradičně moderoval v úterý 19. října 2021 po 19. hodině galavečer rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku v královéhradeckém Kongresovém centru Aldis. Je to už 25. ročník této akce.

Čtěte také

„Je to čtvrtstoletí a to mi přijde neuvěřitelné. Přiznám se, že se mi občas stane, když moderuji na Českém rozhlase Dvojka, že se mi do úst derou slova Český rozhlas Hradec Králové. Je to už 25 let, co jsem tady moderoval, ale to se zkrátka člověku dostane pod kůži. Je to tam."

„Rád mluvím s lidmi, proto mám v oblibě živé kontaktní pořady. Můj koníček je hudba, poslouchám ji hlavně v autě, kde trávím spoustu času a také doufám, že jednou se k ní jako muzikant vrátím i aktivně. Dobře je mi mezi záchranáři, policajty a hasiči, jsem jejich velký fanoušek a vždycky se snažím lidem přiblížit jejich náročnou práci," říká Mirek Vaňura.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s moderátorem Mirkem Vaňurou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související