Móda starého Egypta inspiruje už tisíce let. Jeden kousek z jejich šatníku nosíme všichni

21. červen 2021

Tajemná egyptská civilizace si na módu potrpěla. Její šperky, parfémy, oblečení a líčení jsou vzorem i pro dnešní návrháře a stylisty.

Roman Víšek a návrhářka Nina Provaan Smetanová pokračují v pravidelné rubrice Módní abeceda a tentokrát se zaměřili na domácí oblečení i letní inspiraci ze starověkého Egypta. 

Nestárnoucí inspirace

Starý Egypt má pro nás nádech tajemna. O tamní módě víme vlastně hlavně z vyobrazení, která se dochovala na zdech hrobek dávných Egypťanů nebo chrámů. Oblečení z té doby se totiž za ty tři tisíce let dávno změnilo v prach.

Inspiraci z egypta čerpají pro střihy i vzory také dnešní návrháři

Egypťané měli cit pro módu, a tak od nich návrháři čerpají i teď. Mnoho kolekcí je inspirované Egyptem, někdy také vzory,“ prozradila Nina a dodala: No, a co egyptského nosíme všichni? Jsou to sandály.“ Až si je budete příště nazouvat, tak si na to vzpomeňte. 

Egypťanům vděčíme i za sandály

Šitím se Egypťané nezdržovali

Protože bylo velké horko, nosili běžní lidé, kteří pracovali třeba na stavbách a na polích, často jen jednoduchou bederní roušku. Bohatí občané se pak halili do krásně lehkých, řasených látek, které bývaly i průsvitné.

Ženy ve starém Egyptě dbaly na krásu a rády se zdobily šperky. Homole na hlavách jsou vonné látky, které se teplem rozpouštěly

Šaty se nešily, jak to známe teď, tím se lidé nezdržovali. Látky si kolem sebe různě obtáčeli a to jim stačilo. Ti bohatší si uměli vyhrát i se složitými účesy. Rádi se voněli a nosili krásné šperky. A asi nemusíme připomínat ikonické egyptské líčení! Černé linky prostě nezestárnou.

Roman s Ninou se ale nezastavili jen v Egyptě. Jak se oblékáte, když jste doma? Měli naši předci taky nějaké speciální domácí oblečení? A jak se lidé šatili v době, které se říká empír, tedy císařský sloh? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Roman Víšek , kpe
Spustit audio

Související