Močové kameny jsou u psů a u koček velmi častou diagnózou

12. duben 2013

Poradna pro chovatele patřila močovým kamenům. Více se dozvíme v neautorizovaném a needitovaném přepisu zvukového záznamu vysílání.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vaším dopoledním společníkem je Dvojka Českého rozhlasu. Pěkný den vám od mikrofonu přeje Eva Kvasničková. A je tu druhá hodina magazínu Je jaká je. Jako každý čtvrtek po 10 hodině nebudou ani dnes chybět rady veterinárního lékaře. Ty rady dnes bude udělovat pan doktor Michal Alexa z Veterinární nemocnice AA-Vet. Dobrý den, pane doktore.
MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy jste pro dnešek vybral velice zajímavé a velice důležité téma, a to sice hematurie. To zní takto velice odborně, ale laicky řečeno je to vlastně přítomnost krve v moči, což je problém, který může dost chovatelů zaskočit. Co vůbec může krev v moči signalizovat?
MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Krev v moči vždycky signalizuje nějaký problém, který nedokáže tech chovatel nebo ten majitel vyřešit úplně sám. Nemusí to být vždycky problémy, které jsou nějak velmi závažné, ale vždy si zaslouží pozornost jejich veterinárního lékaře, ať už se jedná o zvíře, které je mladé, ať už se jedná o pejska nebo o kočku. Nikdy nedokáže předem ten majitel nebo chovatel určit, jestli to krvácení do moči je spojené s nějakým bolestivým podnětem, jestli je to spojené s infekčním onemocněním nebo s nádorovým onemocněním nebo s onemocněním pohlavního aparátu. To je věc, kterou by měl vyšetřit ten veterinář a podle toho potom postupovat.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Měli bychom samozřejmě tu situaci sledovat a když zaznamenáme přítomnost krve v moči, jet okamžitě k veterináři nebo třeba to sledovat několik dní?
MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Je lepší v okamžiku, kdy zjistíme, že se nám zdá, že je podivně zbarvená moč do krvava, do hněda nebo má jenom velmi tmavou barvu, nebo pokud si všimne majitel, že odkapává po vymočení krvavě zbarvená tekutina, ať už u samců nebo u samic, z močové roury, tak je vždycky lepší navštívit toho veterináře okamžitě. Protože nikdy ten majitel nemůže vědět, jestli k tomu došlo náhle a je to ten stav teďka akutní, anebo si toho pouze nevšimnul a k té hematurii dochází již delší dobu. Tam je důležité si všimnout, jestli to zvíře má nebo nemá problémy třeba s tím močením, jestli, když čůrá, jestli je to spojené s nějakou bolestivostí, s tlakem, jestli se vyčůrá proudem nebo jak to močení probíhá, jestli čůrá najednou nebo jestli čůrá po troškách mnohokrát za tu vycházku nebo jestli se počůrává doma, jestli udrží moč. To jsou všechno takové aspekty, které potom, když se to probírá s veterinářem, tak mu to pomůže usnadnit diagnostikovat, jestli se jedná třeba spíš o onemocnění močového aparátu a nebo zejména u samců třeba o onemocnění pohlavního aparátu, zejména žlázy předstojné prostaty.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Možná i vás, milí posluchači, v tuhle chvíli napadají důležité otázky, které máte v souvislosti s tímto tématem, tedy přítomnost krve v moči. Tak já připomenu už rovnou možnosti jak nás kontaktovat, jak se s panem doktorem Michalem Alexou spojit. Nejjednodušší e-mailové adresa jejakaje@rozhlas.cz, poslat nám můžete i SMSku ve tvaru R2 JEJAKAJE a text vašeho dotazu, zprávu pošlete na číslo 9077704, službu provozuje ATS Praha a 1 SMS zpráva stojí 4 koruny, anebo se podívejte na webové stránky 2.rozhlas.cz, kde probíhá také chat. My jsme vyjmenovali už tedy několik oblastí, kdy krev v moči může signalizovat nějaké onemocnění, ať už tedy jde o pohlavní ústrojí, může to být třeba způsobené i poraněním. Když se teď budeme věnovat chvíli tomu močovému ústrojí, mě napadají třeba močové kameny, trpí na to často psi a kočky?
MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Močové kameny jsou vůbec jedna z nejčastějších příčin proč se moč zbarvuje do krvava nebo kdy dochází ke krvácení do moči. Močové kameny jsou u psů a u koček velmi častou diagnózou. U pejsků na rozdíl od koček je to z velmi velké části způsobeno infekcí dolních cest močových. Tvorba kamenů u psů je v největší míře podmíněna právě infekcí a následnou tvorbou krystalků, které se zorganizují a vytváří kámen. U koček je ta situace trošku jiná, kočky mají moč velmi koncentrovanou a mají k dispozici k tvorbě krystalku už jenom z té podstaty, že chodí málo čůrat, jsou v domácím prostředí, a tvoří se v té velmi koncentrované moči krystaly, které samozřejmě potom za určitých okolností mohou takzvaně precipitovat, shromažďovat se a vytvářet konkrementy ať už ve formě písku a nebo potom i větších kamínků. Těch kamenů je celá řada, liší se svojí chemickou strukturou a liší se také tím svým tvarem, proto některé kameny mohou více dráždit třeba tu sliznici toho močového měchýře, jiné méně, některé kaménky se více odrolují, tvoří potom takzvaný písek, který se velmi často může ukládat v průběhu močové roury, zejména u samců, třeba u pejsků před penijní kostí, kde je výrazné zúžení, a takový kamínek potom ucpe úplně tu močovou rouru nebo ten písek ucpe tu močovou rouru a dochází k problematickému močení, je to velmi bolestivá záležitost a ne vždycky to musí být spojené s pozorováním krve v moči, ale už jenom to, že ten pejsek nemočí proudem, že močí obtížně signalizuje, že se děje něco závažného.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nejenom problémy s močovými kameny můžete, milí posluchači, konzultovat s panem doktorem Michalem Alexou, e-mailovou adresu už jsem zmiňovala jejakaje@rozhlas.cz, vytočit můžete i telefonní čísla sem k nám do studia 221552525 nebo 221552424.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Možná vám, milí posluchači, Václav Neckář svou písničkou o lékořici udělal trochu chutě, každopádně třeba si zkuste odpoledne zakoupit pendreky, pakliže je máte rádi. My si teď v dopoledním vysílání na Dvojce Českého rozhlasu povídáme s panem doktorem Michalem Alexou z Veterinární nemocnice AA-Vet. Povídáme si o všem, co může signalizovat krev v moči. A na telefonu 221552525 už čeká první z našich posluchaček, přejeme vám dobré dopoledne.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady Šídlová Lucie. Můžu mít dotaz?
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den. Můžete se ptát.
osoba
--------------------
Já mám kocoura, který měl před 5 roky takový velký problém se struvity, tam nám trvalo prostě fakt dlouho asi měsíc, kdy musel chodit pořád každý den k veterináři, než jsme to rozpustili, a od té doby je na veterinární dietě a žádný problém nemá. Ale chtěla jsem se pana doktora zeptat, jestli bychom to měli i tak nějak hlídat, jestli by se měly dělat nějaké preventivní rozbory moči a potom druhá věc, i když má tu dietu a vlastně mám odměřené množství denně těch granulí, které žere a občas taky chodí ven, tak i tak je strašně jako tlustý a nedaří se mi ho zhubnout. Tak co s tím?
MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak u koček, to je ta varianta nebo respektive u kocourů, kteří na ty problémy trpí častěji, protože mají užší močovou rouru než kočky, tak onemocnění struvity nebo o zvýšený obsah struvitových krystalů v moči a následné problémy jsou jedny z nejčastějších. Je to dané tím, že ta moč je hodně koncentrovaná a že má mírně zásadité PH, v kterém tady tyto krystaly velmi ochotně precipitují. Dieta má potom za účel ovlivnit jednak to složení moči a zejména okyselit trošičku PH k tomu té moči. Nemá vůbec nijaké vedlejší účinky a podobně, akorát při dlouhodobém podávání je lépe sledovat potom, aby nedošlo k dlouhodobému překyselení té moči. A opačně nedošlo k precipitaci potom krystalů a kamínků, které se zase ochotně vysráží v tom prostředí kyselém, to jsou potom šťavelany, ale bylo by vhodné, stačí úplně jednou ročně třeba přinést moč na kontrolní vyšetření toho močového sedimentu veterináři a mělo by to být dostatečné. V dnešní době jsou na trhu i kočkolity, jsou to ty nebo ty steliva, které dokážou indikovat PH v té moči. Takže lidé to využívají k tomu, aby sledovali průběžně, jestli je to PH kyselé nebo jestli je zásadité. Dokonce dokáží indikovat, jestli je tam přítomná krev třeba, takže i tady takový preventivní krok určitě může mít smysl.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak děkuji za odpověď. S dalším dotazem je tu opět paní posluchačka. Hezké dopoledne, zdravíme vás.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady Lorencová, posluchačka z Prahy. Já bych se chtěla pana doktora zeptat tak trošičku něco od věci, tedy od toho tématu, který právě máte. Já mám kočičku dvouletou, která je obézní, je úplně jinak zdravá, ale má problém s nosní jednou dírkou, 2 roky má výtok. Jenom se chci zeptat, jak riskantní je pro ní provedení rhinoskopie, protože tento, navrhuje to veterinární lékař a já mám trošku obavu z tohoto vyšetření. Takže děkuji.
MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tady bych doplnil ještě i k tomu předchozímu dotazu, že obezita může být jedním z predispozičních faktorů právě problémů s močením, zejména u kocourů. No, nicméně pokud se jedná o problém s dýcháním, tak rhinoskopie je vyšetření diagnostické, které se dělá v krátké anestezii, a pokud je ta kočička jinak zdravá a je pouze v uvozovkách pouze obézní, tak by to neměl být problém.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuji za odpověď a teď už je tu třetí posluchačský dotaz na naší lince 221552525. Dobré dopoledne.
osoba
--------------------
Dobrý den, já bych měla dotaz na pana doktora, jaká by byla prevence, aby se zabránilo tomu, že by se jim teda tvořily ty kamínky nebo ten písek?
MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak ta prevence je známá a na prvním místě je to maximální příjem tekutin, což se samozřejmě špatně dodržuje. Pokud se jedná o kočky, které obecně málo pijí, ale určitě je dnes možné zajistit, aby ta kočka, pokud ráda pije z nějakých fontánek nebo vylizuje kapičky kapající z kohoutku, tak aby se k tomuto dostala, aby měla maximální příjem tekutin. Případně preventivně působí zařazení konzervovaného krmiva nebo vlhkého krmiva do stravy, no, a potom v neposlední řadě taky dostatek pohybu. Problémem mezi domácími a venkovními kočkami je nebo rozdíl mezi tím počtem onemocnění u nich je právě v tom, že ty venkovní kočky mohou čůrat kdy chtějí, kde chtějí a nedrží tu moč tolik, co ty kočky domácí. Takže dostatek pohybu, případně i pohyb ve venkovním prostředí, tak i pozitivně působí preventivně před tvorbou močových kamenů.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, děkuji za odpověď. A kdo se chce ptát pana doktora Michala Alexy dál, dobré dopoledne, zdravíme vás.
osoba
--------------------
Haló!
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den, jste ve vysílání.
osoba
--------------------
Dobrý den, já bych měla dotaz na pana doktora. Já jsem slyšela v rádiu, jak se lidi nakazili konzumací syrového hovězího masa a můj pejsek strašně má rád večer několik kousků syrového hovězího masa, je možný, že by taky dostal tasemnici?
MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak, podívejte, úplně takto jednoznačně vám nemůžu do rozhlasu říct, že to možné není. Tady jde o to, že vlastně tam jsou jakési hostitelsky specifické druhy těch tasemnic a ta infekce těmi tasemnicemi, co se nakazí lidé, je velmi málo pravděpodobná. Samozřejmě, že tasemnici pejsek dostat může, ale mnohem častěji než ze syrového masa je to, že dostane blechy od jiného pejska a dostane tasemnici psí, která je vázaná právě na toho mezihostitele, kterým je blecha.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuji za odpověď a ještě stihneme zodpovědět poslední posluchačský dotaz. Dobré dopoledne.
osoba
--------------------
Pekárková, Praha. Já mám takový dotaz na pana doktora, my máme 14letého kocoura, je fantastický, je zdravý, akorát někdy se tak jako nemůže jako, dýchá tak těžce, tak ho hladíme, aby se uklidnil. On se uklidní, ale je to takový nepříjemný. Nemůže to být třeba srdíčko nebo?
MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Podívejte, zrychlené dýchání vždycky charakterizuje, nebo povětšinou charakterizuje pokud se opakuje bez přítomnosti teploty nějaký dechový problém. Takže nejjednodušší by bylo zajít k veterináři, aby si poslechl toho kocourka, aby si zjistil, jestli je to vázané na nějaké jiné příznaky při dýchání. Minimálně, aby se udělalo třeba rentgenologické vyšetření, které by potom odhalilo, jestli je tam nebo není nějaký otok, případně zvětšená srdeční silueta a podobně.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuji za odpověď pro všechny posluchače a ještě si dovolím jeden dotaz připojit za sebe. Vy jste první posluchačce radil, aby jednou ročně přinesla panu veterináři na kontrolu vzorek moči, to si umíme představit u lidí, ale jak to provést u domácích mazlíčků, kteří často močí spontánně?
MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak u koček je ten problém výraznější než u psů. U pejsků je dobré vzít si toho psa na vodítko, při vycházce vzít nějakou misku širší a v okamžiku, kdy přidřepne nebo zvedne nohu, tak podsunout pod ten proud moči a stačí trošku odebrat, potom slít do připravené nějaké stříkačky nebo do skleničky od přesnídávky a donést veterináři. U těch koček je to trochu těžší, tam je lepší se vybavit dopředu stříkačkou a těm kočkám je dobré odstranit úplně ten kočkolit a některé kočky se vyčůrají do té čisté misky i samy. Jsou kočky, které to nezvládnou, pak je potřeba tam nasypat buď rýži nebo je tam dobré nasypat nějaké oblázky, které jim umožní, aby se komfortně vymočily a přitom neabsorbují tu moč a nebo se prodává speciálně stelivo, které v podstatě není absorpční a v okamžiku, kdy se ta kočka vyčůrá, tak to proteče dolů a vy to potom slijete a odeberete stříkačkou.
Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
I tyhle praktické a užitečné rady nám v dnešní Veterinární poradně nabídl pan doktor Michal Alexa. Já vám za všechno moc děkuji a ještě vás tedy odešlu na náš chat na adrese 2.rozhlas.cz, kde budete i nadále k dispozici všem našim posluchačům pro konzultace dalších veterinárních problémů. Děkuji a přeji hezký den. Na slyšenou.
MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.