Mobilní telefony nejčastěji „odstaví“ slabá baterie nebo mechanické poškození

12. leden 2023

Mobilní telefon se už stal nedílnou součástí našich životů. Z původně luxusního zboží pro pár bohatých se za čtvrt století staly nejen běžným komunikačním nástrojem, ale pro mnohé i zdrojem zábavy či pracovní pomůckou.

Přestože v současné době převažují mezi uživateli telefony s dotykovým displejem, najdeme kupodivu stále i hodně tradicionalistů, kteří preferují běžné tlačítkové modely. Mezi ně patří často senioři, pro které je telefon potřebnou pomůckou pro komunikaci s blízkými.

Oba druhy telefonů však mohou časem postihnout neduhy, které jejich používání znesnadní. Zde se projeví rozdíl v konstrukci, kdy ty tlačítkové je většinou možné opravit snadněji a za méně peněz. Na druhou stranu ani při poruchách těch dotykových není ještě potřeba panikařit.

mobil

Kontrola baterie

Odborníci na mobilní komunikaci se shodují, že mezi nejčastější závady telefonů patří slabý akumulátor. Ten pak není schopen zajistit dostatek energie pro běžné používání přístroje. Problém poznáme zejména podle toho, že se postupně zkracuje doba, po kterou telefon vydrží v provozu. Nebezpečné může být i to, kdy se baterie příliš zahřívá či zvětšuje svůj objem.

U tlačítkových telefonů je pomoc většinou jednoduchá. Drtivá většina z nich má baterku vyjmutelnou po jednoduchém odstranění zadního krytu přístroje. Obyčejně není problém nový akumulátor do přístroje koupit a svépomocí vyměnit. I cena je poměrně příznivá, pohybuje se kolem 300 Kč.

U dotykových telefonů, zejména novějších konstrukcí, se bohužel nevyhneme návštěvě servisu. Akumulátor v nich bývá nedílnou součástí přístroje a k jeho vyjmutí potřebujeme speciální nářadí a někdy i zkušenosti, protože se jedná o poměrně složitou operaci. Také cena těchto akumulátorů je o něco vyšší. S montáží, podle složitosti a typu telefonu přijde výměna přibližně od 1000 Kč výše.

Mobilní telefon s nabíječkou

Mechanické poškození

Druhým nejčastějším problémem telefonů bez ohledu na konstrukci, je jejich poškození mechanickým způsobem. Nejčastěji jsou to pády, údery nebo polití tekutinou. V těchto případech je otázkou, jak moc byl přístroj poškozen. Pokud například dotykový telefon po popraskání ochranného skla stále bez problémů funguje, můžeme sklo přelepit ochrannou dotykovou fólií, která jej zafixuje, a přístroj dále používat. Podmínkou však je, aby fungovala dotyková plocha bez chyb. V případě, že je poškozena, nevyhneme se výměně, kterou je lépe nechat na servisu.

Podobné to je se zatečením tekutin. Pokud se to stane u telefonu, který má vyjímatelnou baterii, je nejlépe ji okamžitě vyndat, telefon nechat v rozloženém stavu bez baterie řádně několik dní vyschnout. Nesmí se ale nechávat schnout za vysokých teplot či na přímém slunečním světle. Teprve po několika dnech můžeme telefon opět složit vyzkoušet, zda funguje bez problémů. Někdy je v takovém případě potřeba koupit novou baterii, ale v tomto už je lépe se poradit se servisem. Tomu se většinou nevyhneme v případě dotykových telefonů, které po zatečení nejdou demontovat a je lépe se tedy obrátit na servis hned.

Prasklý displej

Zde více než jinde platí, že hodně starostí nám může ušetřit prevence. Pořízení ochranné fólie na displej telefonu, jeho umístění do ochranného obalu a ochrana před politím je nejlepší zárukou, že telefon bude sloužit dlouho a spolehlivě.

Spustit audio