Mladým vínem můžou vinaři předvést, co umí

7. listopad 2011

V posledních letech jde svatomartinské víno do módy, a to je pro vinaře velké lákadlo se do mladých vín pustit a ukázat svůj um, někdy ale bohužel také svou schopnost zákazníky šidit. Nenechat se napálit a pořídit si domů láhev opravdu kvalitního mladého vína chce totiž zkušenosti. A ty má Pavel Staněk z Jihlavy, který byl hostem pondělního Tandemu.

Svatomartinské víno je dnes značka, kterou dostane vinař od Vinařského fondu České republiky za prokázanou kvalitu svého vína. Za „nálepku kvality“ se ovšem platí, takže Pavel Staněk se raději obrací na menší vinaře, kteří se obejdou bez svatomartinské značky a snaží se nabídnout kvalitní nápoj. Mladé víno se u nás může vyrobit jen z pěti odrůd, je náchylné na nešetrné zacházení a skladování, pokud si ho pořídíte, do Vánoc byste ho měli vypít. Skladujte ho na chladném místě, klidně v ledničce, a po otevření ho nechte chvíli nadechnout. Pozor na stáčená mladá vína, Pavel Staněk jim vzhledem k jejich choulostivosti nedůvěřuje, aby vydržela, musí být chemicky upravená, a to je pro mladé víno naprosto nepřípustné.

0:00
/
0:00
Spustit audio