Mladí lidé udělají společnost lepší, říká Hana Potměšilová. Pomáhá zaměstnávat zdravotně postižené i seniory

1. prosinec 2018

Patří mezi výrazné osobnosti českého neziskového sektoru. Hana Potměšilová je jednou z největších odbornic na zaměstnávání osob se zdravotním postižením v Česku, ale pracuje také se seniory. Jak se to dělá, aby talentovaný člověk nemusel kvůli hendikepu zapomenout na svůj obor? Ptala se moderátorka Radiožurnálu Patricie Strouhalová.

Patronka celostátní soutěže Žena regionu Hana Potměšilová je hlavně předsedkyní představenstva nadačního fondu Revenium. Ten si dává za cíl pomáhat lidem se zdravotním postižením, ale i seniorům, aby byli aktivní co se týče práce – aby každý člověk mohl pracovat v tom, v čem je nejlepší, a to bez ohledu na hendikep.

Čeští senioři jsou stále častěji sami. „Generace spolu nekomunikují,“ říká ředitelka Senior Pointů

dobrovolníci – stáří

Jak dlouho jste nemluvili se svými prarodiči? Pokud si nemůžete vzpomenout, tak radši konejte. Čeští senioři a seniorky jsou totiž často ohrožení sociálním vyloučením, počet osamělých seniorů se dokonce zvyšuje. „Dříve byly rodiny více pohromadě. I s prarodiči, bydleli spolu nebo se více stýkali,“ říká Hana Vojtková, ředitelka projektu Senior Point.

Hana Potměšilová popisuje, že Revenium chce dát seniorům šanci pracovat, aby se mohli potkávat s lidmi z daného místa, i pokud jde o zapadlou vesnici.

„Podle mě je každý aktivní senior úžasný člověk. Na každém z nich vidím, že chce něco předávat,“ říká.

Důležité dobrovolnictví

Proč v současnosti společnost vnímá neziskové organizace a dobrovolníky jako zvláštní lidský druh? Podle Hany Potměšilové to je často prací médií, která ráda přináší spíše negativní zprávy. „Informace, jak skutečně pomohly, nikde příliš vidět nejsou,“ dodává.

Třeba ve Velké Británii má dobrovolnictví důležité místo a Hana věří, že i u nás tomu tak bude v budoucnu.

Mladá generace je na tom podle ní s dobrovolnictvím skvěle a mladí lidé se často hlásí i do Revenia: „Pro mladé to začíná být automatické při vysoké škole někde pomáhat. Věřím, že ti mlaďoši společnost už udělají lepší.“

Co říká na projekt Ježíškova vnoučata? A jak je Hana Potměšilová spojená se zámkem Hluboš, prvním sídlem T. G. Masaryka? Poslechněte si celý rozhovor.