Mistrovství Evropy ve fotbale 1996. Stříbro, které sjednotilo republiku

V dnešních Příbězích z kalendáře zavzpomínáme na legendární mistrovství Evropy ve fotbale, které se konalo v červnu 1996 v Anglii. Napsal Martin Matejka. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

I když naši reprezentanti vyhráli svou kvalifikační skupinu, do dějiště šampionátu přilétli jako outsideři. Bez velké publicity a zájmu zahraničních médií. V průběhu šampionátu však dokázali svým nadšeným a kolektivním výkonem téměř zázrak. Propracovat se až do finále.

Hráči se díky turnaji stali hvězdami

Trenér Dušan Uhrin dokázal umně nakombinovat zkušené hráče, jako byl Kadlec, Kuka, Němec, Němeček, nebo Kubík s mladými talenty. Mnozí z nich se i díky evropskému turnaji stali fotbalovými hvězdami. Kdo by neznal Nedvěda, Poborského, Šmicera či Bergra?

Naši reprezentanti navíc dokázali strhnout a sjednotit celý český národ. Propojit lidi různých názorů, vyznání, nebo klubové příslušnosti.  A za to by si naši „stříbrní hoši“ jistě zasloužili medaili zlatou.

Další Příběhy z kalendáře představí hollywoodskou megastar, představitele kapitána Jacka Sparrowa.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související