Mistrovská svíčková

25. únor 2016

Svíčková na smetaně je královnou české kuchyně, a to nejen podle vás, kteří jste pro ni hlasovali v naší anketě.

Ne náhodou je svíčková jasnou volbou i pro davy turistů, kteří si na ní přijíždějí pochutnávat.

Je to zřejmě vůbec to nejlepší, čím se můžeme na gastronomickém poli pyšnit. A to již téměř dvě století.

Svíčkovou totiž znala už Magdalena Rettigová a recept na ní se poprvé objevil v její kuchařce z roku 1826.

Tehdy v něm ovšem ještě chybí jedna velice podstatná ingredience – kořenová zelenina. Recept se ale stále vyvíjel a v dalších vydáních se už smetanová omáčka se zeleninovým základem objevuje.

Receptů na svíčkovou je celá řada i dnes, byť základ všech zůstává stejný. Rozdíly tak jsou zejména v doplňkových ingrediencích a především v poměru jednotlivých surovin.

Snadno tak lze docílit sladko-kyselé, sladké a krémové, husté a těžké i velmi lehké a svěží omáčky. Chcete se dozvědět, jak na to? Tak si ve středu 10. prosince pět minut po jedné nezapomeňte naladit náš přímý přenos. Svíčkovou pro vás uvaří šéfkuchař Jaroslav Sapík!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.