Místo vaření se koupe v lomu. Díky tomu zůstává kuchař René Salaquarda nad věcí

12. listopad 2020

Kuchař René Salaquarda je na výkyvy tržeb v sezóně zvyklý, ale současná situace je pro celou jejich rodinu úplně nová. Kuchař s manželkou a dcerou provozuje Restauraci a penzion v Bítovanech na Chrudimsku.

„Pro mnoho lidí je velmi lákavé pořídit si hospodu. Ale zdání klame. Pokud se chcete uživit, musíte restauraci prodat svou duši,“ varuje kuchař Salaquarda. A dodává, že takhle funguje celá jeho rodina. 

Dá se to přirovnat ke komediantskému řemeslu, všichni musíte táhnout za jeden provaz, a to i v časech, kdy se nedaří.

„Mám takový pocit, že bychom se v prosinci mohli v nějakém omezeném provozu s našimi zákazníky zase vidět. Ale jestli to tak opravdu bude, to netuším,“ odhaduje kuchař.

Otužování nenechá ani po pandemii

Většina z nás hledá v této složité době něco, co by potěšilo duši. Kuchař René Salaquarda měl hned dva podněty, které ho přiměly k tomu, aby se v nedalekém lomu ponořil do studené vody.

Kuchař René Salaquarda se ve volném čase začal otužovat. Zůstane u toho i po otevření restaurací

„Příklady prostě táhnou. Pro mě je to kamarád Pavel Křepelka z Luže a dalším podnětem byl film Bába z ledu. To mě ovlivnilo natolik, že jsem do té studené vody vlezl a začal se otužovat,“ vzpomíná kuchař.

Společné koupání začalo před měsícem a pokračuje dál. V okolí Bítovan a Luže je mnoho lomů, tak si může René se svými kamarády vybírat. A parta otužilců se díky kontaktům na Facebooku úspěšně rozrůstá.

„Je to nádherný pocit vylézt z té studené vody. Dělá nám to vyloženě dobře. Máme veliké štěstí, že těch lomů tady je opravdu hodně. To je takový tip, jak překonat splín a také každou nemoc,“ uzavírá kuchař, který tvrdí, že bude v otužování pokračovat i za plného provozu restaurace.   

Jak vyniknout

V Restauraci U Nováků zvolili koncepci regionálních produktů, které kupují od farmářů a dalších výrobců z blízkého okolí. Čerstvost je velmi důležitá, ať už se jedná o domácí sýry, ryby z nedalekých sádek nebo hovězího masa ze sousední vesnice.

Čtěte také

„Výdejní okénko jsme neotevřeli. Jsme zaměřeni na kvalitní kuchyni a nedovedu si představit, že bychom to, co uvaříme, nabízeli lidem z plastů. Navíc naše jídlo špatně cestuje. Pokud vystydne, z plastů se to špatně vyndává, nedej bože se z toho stravovat. Kultura stravování tím velmi poklesne. Koncept naší restaurace k tomu nesměřuje,“ vysvětluje kuchař Salaquarda.

„Nakoupené zboží nestrkáme do mrazáku. Využíváme vakuovací systémy a pomalé vaření. Touto metodou prodloužíme čerstvost potravin. Pokud přivezeme čerstvé maso, tak ho vykostíme a připravíme na pomalé vaření. Metoda se nazývá sous vide. Jedná se o zpracování potraviny ve vakuu s kořením a bylinkami při nízkoteplotní úpravě. Maso prostě netaháme z mrazáku, to jsou vyhozené, promražené peníze,“ říká René Salaquarda.

Spustit audio

Související