Místo sportovců stavaři a bagry. Tribuna na Sokolském stadionu se konečně mění

21. únor 2019 07:33

V jedno velké staveniště se proměnil prostor kolem západní tribuny Sokolského stadionu v Českých Budějovicích. Rekonstrukce objektu, kterou sokolové připravovali několik let, jede na plné obrátky.

Z tribuny úplně zmizela střecha. „Sundalo se komplet zastřešení a na západní straně ochoz nad chodníkem. Výrazně se prohloubila uvnitř tribuna, která bude o 80 centimetrů níže než původně,“ popisuje Josef Kadlec, starosta TJ Sokol České Budějovice.

Zázemí pod tribunou se kompletně změní. „Vůbec to nebude odpovídat ani původnímu záměru, budou tam šatny, sociální zázemí pro sportovce, budou tam i sklady na cvičební nářadí, speciální místnost pro rozhodčí a takové menší rehabilitační centrum,“ vyjmenovává Josef Kadlec.

Původní tribuna měla asi 1100 míst. „Byly tam jenom dřevěné lavice, ne jednotlivá sedadla, nově bude na betonové šikmině speciální rošt se sedačkami, už splňujícími všechny normy, a bude jich 1205,“ říká starosta.

Děti i osmdesátníci. Na sletu v Českých Budějovicích cvičilo více než 1100 sokolů

Sokolský slet jihočeské župy v Českých Budějovicích

Všichni jihočeští sokolové se sjeli do Českých Budějovic. Na stadionu na Sokolském ostrově se uskutečnil Krajský Všesokolský slet. U události, která se koná jen jednou za šest let, byl i Český rozhlas České Budějovice.

Boční části ale zůstanou na místě. Tribuna z 20. let je totiž památkově chráněná, a to museli sokolové respektovat.

Rekonstrukce potrvá do konce července letošního roku. Slavnostní otevření nové tribuny se uskuteční v září v rámci oslav 150. výročí místní sokolské jednoty.

Náklady projektu přesáhnou 56 milionů korun, zčásti je pokryjí dotace od ministerstva školství, Jihočeského kraje a města České Budějovice.

Spustit audio

Související