Míšeňské porcelánce je 300 let

24. únor 2010

Poznávacím znamením jsou dva modré zkřížené meče, které se na bílém zlatě objevily už v době založení manufaktury v roce 1710, které do světa ohlásilo sdělení ve čtyřech jazycích. Míšeňský porcelán, královna německé stolové kultury slaví 300 let svého zrodu a jeho propracované ornamenty se dodnes malují ručně. Také kaolin porcelánka stále těží ve vlastním dole vzdáleném asi 12 kilometrů od města.

K nejstarším i nejznámějším vzorům patří ten proslulý cibulový, který poprvé ozdobil talíř už před 270 lety. Kromě tradičních ornamentů a forem musela státní saská porcelánka, mimochodem první svého druhu v Evropě, přijít s novými nápady, zareagovat na poptávku i čelit dopadům hospodářské krize. Naděje vkládá jak do nového designu, tak i do rozšíření nabídky například o produkci šperků či dekorativních dlaždiček a obkladaček do bytů, koupelen či kuchyní. To si ale zdaleka nemůže dovolit každý, protože metr čtvereční vyjde minimálně na 2000 eur. Značku dvou zkřížených mečů najdete dnes nejenom na porcelánových vázách či figurkách, ale také na hodinách, rámech na obrazy či třeba na porcelánovém držáku na plnící pero, který pořídíte za 1500 eur. Porcelánka se také rozhodla oslovit i mladou generaci, kterou láká například na set na sushi či talíře na italské těstoviny, ačkoli ani ty nejsou nejlevnější.

"Míšeň", založená saským kurfiřtem Augustem Silným, kterým byl přímo posedlým sběratelem čínského porcelánu, je prostě synonymem luxusu a zůstává pro mnoho lidí finančně nedostupná. Ostatně jde už po tři století o ruční filigránskou práci, která se i patřičně cení. To je zároveň i to, co jí odlišuje od konkurence. Za půvabný luxus v posledních letech nejraději zaplatí především východoasijská a ruská klientela. Ostatně fenoménu Míšeň patří podle jedné renomované studie druhé místo v žebříčku nejznámějších německých luxusních značek, hned za značkou Porsche. Mimochodem míšeňský porcelán sbírala madame Pompadour i carevna Kateřina Veliká. Doma jej má také americký prezident Barack Obama.

Pokud nám rodinný rozpočet neumožňuje odvézt si z města nebo jinde si pořídit jeho bílé zlato, můžeme na něm v Míšni alespoň stolovat, aniž bychom se zadlužili. Například oběd o třech chodech servírovaný na skvostném servisu v restauraci přímo v manufaktuře lze pořídit za 29 eur. Bílé zlato je v malebném městečku všudypřítomné - ve výšce 2,50 metru se tyčí porcelánové skulptury v místním kostele svatého Mikuláše, z věže kostela Panny Marie na trhovém náměstí se ozývá nejstarší porcelánová zvonkohra z roku 1929.

Meißen http://www.welt.de/themen/Meißen Meissen http://www.welt.de/themen/Meissen Porzellan http://www.welt.de/themen/Porzellan Manufaktur http://www.welt.de/themen/Manufaktur Sachsen http://www.welt.de/themen/Sachsen August http://www.welt.de/themen/August Míšeňský porcelán, to je i 300 let od svého vzniku fenomén a mýtus, který přestál války a krize, který je synonymem pro spojení alchymie a magie s moderní technikou. Jsou to pohnuté dějiny vzestupu a pádů, entuziazmu z bádání i poctivé práce.

autor: zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.