Miroslava Neradová alias Mallory prošla drogovým peklem s prozatímním happyendem

23. duben 2016

V sobotu 23. dubna 2016 byla hostem Lucie Peterkové v pořadu Návštěva po 18. hodině hrdinka časosběrného dokumentu Heleny Třeštíkové Mallory, tedy Miroslava Neradová.

Skoro dvě desítky let byly součástí jejího života drogy, především heroin. A z toho 13 let se dění okolo její osoby, přes oko kamery, snažila zachytit dokumentaristka Helena Třeštíková.

Když se s Miroslavou potkaly, byla čerstvou maminkou syna Kryštofa a také se čerstvě rozhodla, že to, co do té doby milovala nade vše, tedy heroin, vymění za rozhoupané molo vedoucí k přístavu zvanému „spokojený život".

V dokumentu bylo možno sledovat, s jakými trablemi se musela poprat, když úřady selhávaly v pomoci. Musela se na čas vzdát Kryštofovy výchovy. A to všechno zvládnout bez berle drogového oparu.

V roce 2015 byl snímek Mallory představen na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech a v kategorii „Dokument" získal hlavní cenu. Dodnes ho viděly tisíce diváků v Evropě, v Kanadě a dalších zemích.

Čtěte také

Okolo hlavní hrdinky se spustil mediální kolotoč, který vyústil v pravidelné návštěvy projekcí jejího filmu po celé republice, po kterých s diváky živě, otevřeně a s neuvěřitelnou osobitostí diskutuje.

„Před filmem to byla doba temna, to byl můj život na jedech. Pak přišlo i očištění, to jsem potkala Helenu Třeštíkovou. Při filmu to byla etapa hledání a pídění se po vlastním bydlení a normálním životě. No, a teď mám na bedrech mnohem větší tíhu, ale přitom si připadám mnohem volnější."Mallory

Při setkání s ní vás napadne, že se vlastně asi narodila proto, aby prošla drogovým peklem, přes očistec v sociální sféře a oslovovala lidi různých generací a smýšlení.

Její příběh je jedinečný i svým prozatímním happyendem.

Pořad Návštěva je tentokrát netypický tím, že Mallory přijela na návštěvu do Hradce Králové a tak se s Lucií Peterkovou prošly městem a nechaly se inspirovat jednotlivými místy.

Přejeme příjemný poslech!

Miroslava Neradová alias Mallory ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové s moderátorkou Lucií Peterkovou
autor: luc
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.